La Fundació Antoni Tàpies es digitalitza

Arts combinatòries (Lloc d'educació, exposició i recerca) és el nom d'una àrea de nova creació de la Fundació Antoni Tàpies que reunirà material i documentació digitalitzada de les publicacions, la col·lecció i l'arxiu de la institució –amb una especial atenció a l'obra de Tàpies–, amb la finalitat de posar-la a l'abast de qualsevol usuari interessat i de promoure així la investigació sobre els continguts artístics i culturals de la fundació. Els continguts digitalitzats seran principalment textos, imatges i arxius d'àudio i de vídeo, així com material especial com ara els llibres d'artista creats per Tàpies.

El projecte es desenvoluparà en tres anys en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Politècnica de València. Actualment, es troba en una etapa inicial, en què s'estan duent a terme una sèrie d'investigacions en àmbits relatius al marc d'implementació del projecte, com ara, entre d'altres, el concepte d'arxiu i la idiosincràsia de la pràctica arxivística, la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l'àmbit cultural, i el marc legal dels drets d'autor i de l'aplicació de llicències lliures.

En aquesta etapa inicial, i dins el projecte de reforma arquitectònica de la seu de la fundació, s'està duent a terme una remodelació de les antigues oficines del museu, a fi de convertir-les en el que serà, juntament amb la biblioteca, la seu física d'Arts combinatòries, en la qual es desenvoluparan projectes expositius i educatius de petit format, seminaris i conferències.

En una segona etapa es desenvoluparà un programa informàtic per a la gestió i la consulta dels continguts digitalitzats. En la tercera fase s'implementarà i s'activarà per a usos públics la plataforma web. La seu física estarà oberta al públic (tot i que no en ple funcionament) a partir de la reobertura de la Fundació Tàpies, que està prevista aquesta primavera.

Durant tot el procés de desenvolupament i implementació de la nova àrea, s'organitzaran simposis, conferències i jornades de treball obertes al públic que permetran crear un context d'anàlisi i reflexió en relació amb els eixos conceptuals i temàtics en què s'inscriu el projecte. També es faran accions comunicatives per difondre els resultats de les investigacions dutes a terme en el marc del projecte.

La fundació desenvoluparà el projecte gràcies a l'ajut econòmic que ha rebut del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç a través del pla Avanza 2, ajut que consisteix en una subvenció d'172.190 euros i un préstec d'1.393 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.