«Trash», la més nominada en els Gaudí

L'«opera prima» de Carles Torras lidera els films candidats als premis de l'acadèmia amb «El Gebre» i «Xtrems»

Lidera el rànquing de nominats Trash, opera prima de Carles Torras, que mostra els conflictes emocionals de la seva generació, individualista, materialista i amb la por del compromís, en una posada en escena de sexe i drogues. Li fan ombra The Frost (El Gebre), de Ferran Audí, inspirada en un conte d'Ibsen, en què una parella afronta la pèrdua d'un fill, i Xtrems, també amb debut a la direcció d'Abel Folk i Joan Riedweg, sobre històries reals de drogodependents. Els segueixen, amb cinc nominacions, Petit indi, de Marc Recha (que aspira a millor direcció i guió), i Mar Coll, un dels grans debuts del 2009 amb Tres dies amb la família. Amb quatre nominacions hi ha Cineclub, de Salomon Shang, i Rec 2, de Paco Plaza i Jaume Balagueró; amb tres, La dona de l'anarquista, de Marie Noelle i Peter Sehr, i Les dues vides d'Andrés Rabadán, de Ventura Durall; i amb dues, el documental Garbo, l'home que va salvar el món, d'Edmon Roch, i Negro Buenos Aires, de Ramon Térmens.

S'han presentat als Premis Gaudí 91 produccions, de les quals han estat nominades 34 en les 22 categories; enguany s'incorporen respecte de la primera edició les de perruqueria i maquillatge, vestuari, i direcció de producció. Per categories, s'han presentat 15 pel·lícules en llengua catalana, 16 en llengua no catalana, 10 per a televisió, 14 documentals, 2 pel·lícules d'animació i 34 curtmetratges. Dels 34 films nominats, n'hi ha 23 que concursen amb una sola nominació, que són: 23-F: el día más difícil del Rey; A la deriva; A través del Carmel, Cataluña-Espanya; Cher Ami; Eloïse; Estació de l'oblit; Hollywood contra Franco; La carta del rajà; La ruïna; Les veus del Pamano; Los condenados; Paintball; Plou a Barcelona; V.O.S.; Bienvenidos al Norte; Déjame entrar; Moon; Slumdog Millionaire; 501; Chat Noir; Die archives von C.G. Jung, i (En)terrats.

ELS NOMINATS

Millor protagonista masculí
Alex Brendemühl, per Les dues vides d'Andrés Rabadán
Eduard Fernández, per Tres dies amb la família
Fermí Reixach, per Estació de l'oblit
Óscar Jaenada, per Trash
Millor protagonista femenina
Judit Uriach, per Trash
Maria Molins, per A la deriva
Nausicaa Bonnin, per Tres dies amb la família
Sílvia Munt, per Xtrems
Millor director
Marc Recha, per Petit indi
Carles Torras, per Trash
Mar Coll, per Tres dies amb la família
Abel Folk i Joan Riedweg, per Xtrems
Millor pel·lícula en llengua no catalana
Cineclub
Los condenados
Negro Buenos Aires
The Frost (El Gebre)
Millor pel·lícula en llengua catalana
Trash
Tres dies amb la família
V.O.S. (Versió Original Subtitulada)
Xtrems

Joel Joan: «La nova llei posarà sentit comú»

efe

El president de l'acadèmia, Joel Joan, creu que la llei del cinema, aprovada ahir, posarà «sentit comú a l'oferta i l'espectador l'agrairà». «Entenem els dos idiomes i no fa falta que ens doblin, com si fóssim noruecs», opina sobre el percentatge obligatori de pel·lícules en català que assenyala la llei. Joan creu que no pot ser que amb la llei anterior els productors catalans, per aconseguir més fons públics, haguessin de fer pel·lícules en versió original en castellà amb unes poques còpies doblades al català. El que passava, diu, és que els catalans que «dominem els dos idiomes vèiem un film doblat al català, quan enteníem perfectament la versió original». Aquesta pràctica és «una falta de respecte a l'espectador català, que amb la nova llei no es produirà». Joan afegeix que «la llei arriba tard» i no s'ha de veure com un «problema» sinó com un «repte».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.