Redescobreixen tres quadres del segle XVIII a l'església de Sant Joan, de Valls

Són anònims i han estat restaurats amb un pressupost de 12.000 euros

El resultat de l'operació de restauració va ser presentat ahir, al vespre, a la nau central de l'església de Sant Joan. L'especialista en restauració Pau Arroyo va explicar com s'havia fet la neteja i recuperació de l'estat original de les tres peces que, habitualment, sempre han ocupat el cambril de la capella de la Mare de Déu de la Candela. «Tenien una capa de brutícia generalitzada i una altra de vernís que havia donat una tonalitat groguenca, tant, que el mantell de la marededéu havia adquirit un color verdós», va afirmar l'autor de la restauració. Un dels quadres, a més, presentava un estrip que es va poder corregir i les tres obres van passar per un procés de neteja que no s'havia fet en els darrers cent anys. Pau Arroyo, que durant els darrers dos anys també s'ha ocupat de la restauració d'altres elements arquitectònics del temple gòtic vallenc, va assegurar que els quadres havien experimentat «un canvi substancial». Pel tècnic, la tornada de les obres al seu lloc original serà com «una redescoberta» perquè «tant pel seu estat com per l'espai que ocupen passaven una mica desapercebudes».

L'operació ha estat possible gràcies al finançament de l'Obra Social de Caixa Tarragona, que ha aportat uns 12.000 euros, a partir del pla Tu Ajudes, en què les votacions populars adjudiquen a un o altre projecte el finançament de les diferents propostes.

Mossèn Josep Bofarull, rector de la parròquia de Sant Joan, va destacar el vessant patrimonial de les obres i va assenyalar que «educar les persones en el sentit de la bellesa forma part del creixement humà». Bofarull també va insistir a fixar més l'atenció en els valors culturals de casa: «Aquests quadres poden servir per dissenyar postals, sobres o llibrets de difusió propagandística. De vegades busquem fora de casa el que tenim a tocar», va comentar.

Jordi París, portaveu de la comissió de patrimoni de l'església de Sant Joan, va agrair l'aportació de Caixa de Tarragona, però també l'elecció de totes aquelles persones que van escollir aquest projecte de restauració en el programa de punts Tu Ajudes, i va convidar el públic, dilluns, dia 18 de gener (17 h), a la inauguració de la remodelada capella de la Candela.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.