L'alcalde respon però no convenç del tot

Uns 150 representants de les entitats de Tarragona van assistir al cara a cara amb l'alcalde i la regidora de Cultura

El sector va agrair poder fer un cara a a cara amb l'alcalde i les dues responsables municipals de Cultura i obrir un debat que no sempre és fàcil entre l'administració i la societat. En l'obertura de la reunió convocada ahir a la tarda al Teatre Metropol, l'alcalde, però, va voler deixar molt clar que aquest acte «no és una reacció al manifest», referint-se al document que es va fer públic dilluns a favor d'una nova política cultural a la ciutat, signat per 68 entitats i 370 persones a títol individual. «No saludem amb desconfiança el manifest, però la convocatòria de la reunió s'havia anunciat abans.» I, encara més, Ballesteros va lamentar les conseqüències que algunes crítiques del sector cultural de la ciutat han portat a la candidatura de Tarragona a capital europea de la cultura: «El que ha transcendit en negatiu no ha ajudat gaire la candidatura Tarragona 2016. A la Rosa [Rossell] l'han trucat de mitjans d'arreu de l'Estat preguntant què passava amb la cultura a Tarragona.»

L'alcalde també va destacar que el pla cultural que minuts després es presentava a aquestes entitats «no és un Power Point bonic» sinó « un pla i un model cultural, una proposta clara de treball amb la ciutat del model cultural i amb un pressupost de 2010 aprovat». Un pressupost que, segons l'alcalde: «és dels més alts de Catalunya en poblacions semblants a la nostra, no perquè siguem fantàstics, sinó perquè teníem un endarreriment històric important de prop de dues dècades», va reconèixer Ballesteros.

La regidora Carme Crespo presentava tot seguit les línies d'actuació de l'àrea de Cultura (un document que ja va fer públic el novembre passat) i va obrir el torn de paraules entre els aproximadament 150 representants de les entitats culturals que no van faltar a la cita. Els assistents van aprofitar el seu torn de paraules i van prendre el micròfon per fer sentir el seu malestar i també per fer algunes propostes. L'alcalde o la regidora Carme Crespo van anar responent totes i cadascuna de les intervencions.

«Un any bastant negre»

Una de les més aplaudides va ser la de la crítica d'art i directora de la revista Artiga, Assumpta Rosés, que va criticar la programació cultural de la ciutat del darrer any («ha estat trista i pobra, la programació del Metropol i el Camp de Mart»), la poca programació d'exposicions o la fi de l'oferta de música i cinema de l'associació cultural Anima't [vegeu la peça annexa]. També va lamentar la falta de diàleg amb la regidoria: «He fet tres cartes demanant una reunió i no se m'ha acceptat. Ara veig que estàveu ocupats redactant aquest pla cultural», va ironitzar. Rosés també va destacar que «les quasi setanta entitats que han signat el manifest, moltes formades per gent jove i d'avantguardes, no son xiringuitos, sinó una riquesa cultural que hauríem d'estar orgullosos que sigui a la ciutat.»

Que augmenti la programació d'òpera a la ciutat, que es faciliti la creació i el funcionament de companyies de teatre joves, que es tinguin en compte les corals de la ciutat i les entitats «modestes» que fa anys que porten el nom de Tarragona arreu, que es creï un consell de les arts a ciutat i que es fixi un model cultural clar van ser altres reivindicacions que es van poder escoltar durant l'acte singular d'ahir a la tarda. Josep Fèlix Ballesteros, que va puntualitzar que no es pot fer una política cultural basada només en les subvencions atorgades a les entitats, va destacar que paral·lelament amb la realització del pla cultural es crearan una sèrie de comissions tècniques integrades per diversos representants del sector amb l'objectiu de millorar-lo. «Volem fer de la cultura un objectiu estratègic de la ciutat: per l'economia, per les entitats, pel conjunt de la societat..., perquè la cultura no és només despesa, sinó que la indústria cultural també genera riquesa.»

ALGUNES INTERVENCIONS

RAFAEL GABRIEL
president de la reial societat arqueològica
«Parleu de projecció internacional quan Tarragona no se sap vendre a casa nostra»
XAVIER VALENZUELA
companyia de teatre llunàtics
«Jo he signat el manifest perquè a Tarragona tenim una carència en matèria cultural brutal. Hi ha un munt de projectes culturals que han estat suprimits i volem un compromís real en favor de la cultura»
XAVIER PAGÈS
ACTOR
«Volem cultura, no diners. Els diners, volem que ens els presteu i que després us els puguem tornar»
ASSUMPTA ROSÉS
DIRECTORA DE LA REVISTA «ARTIGA»
«El pla sembla una declaració intencions perquè no hem vist al costat les partides pressupostàries. El 2009 ha estat un any bastant negre: al Tinglado 2 només s'hi ha fet una exposició, la programació al Metropol i al Camp de Mart ha estat trista i pobra, a la gent que programava música i cinema a la ciutat se'ls ha donat una empenta de males maneres...»
LLUÍS MESQUIDA
AMICS DE L'ÒPERA DE TARRAGONA
«Fa vint anys que fem representacions d'òpera i recitals, i en aquest nou pla no hi apareix per enlloc»
JOAN BEA
cor l'àncora
«La nostra entitat compleix enguany 150 anys. 150 anys fent cant i cultura, i ens fa la sensació que les entitats modestes queden fora del nou pla»
MIGUEL ALBERTO CRUZ
President de l'associació de músics de Tarragona
«Proposo que a Tarragona es creï un consell de les Arts»
COMPANYIA KABUKI
«Mai se'ns ha donat facilitats per actuar i per assajar, i ho hem de fer en habitacions privades»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.