Pandora ja ensuma l'Oscar

James Cameron, gran triomfador en els Globus d'Or amb els premis a la millor pel·lícula i millor director per «Avatar»

«Tot està connectat, entre nosaltres i amb la Terra», deia Cameron a l'hotel Beverly Hilton de Los Angeles (Califòrnia), quan va rebre un dels premis per Avatar. El cineasta ha trigat a tornar-ho a fer, però deu anys després ha arrasat a les pantalles amb el món imaginari de Pandora, el missatge ecologista i l'espectacularitat visual de l'obra. Up, com a millor film d'animació, va ser una altra de les produccions destacades, encara que la sorpresa va saltar amb la descomunal ressaca d'un comiat de solter, The hangover, que va rebre el Globus d'Or com a millor film de comèdia o musical.

Un dels moments de la nit va ser el lliurament del premi honorífic Cecil B. DeMille a tota una carrera cinematogràfica per a Martin Scorsese, l'aclamat director de films com ara Taxi driver, The departed, Gangs of New York i L'aviador. L'hi van entregar dos actors habituals en les seves pel·lícules, Robert de Niro i Leonardo DiCaprio, que va comparar Scorsese amb Picasso pel llegat que deixa a l'art.

Ni Cruz ni Almodóvar

No hi va haver premi per als dos candidats espanyols: Penélope Cruz i Pedro Almodóvar. L'actriu espanyola havia repetit nominació als Globus d'Or després de Volver (2007) i Vicky Cristina Barcelona (2009), en la categoria d'actriu secundària pel seu paper a Nine. El guardó, però, va ser per a la polifacètica Mo'Nique pel seu paper a Precious: based on the novel Push by Sapphire. Almodóvar, que no va assistir a la cerimònia, aspirava al premi a la millor pel·lícula estrangera per Los abrazos rotos. El director manxec havia estat nominat en altres ocasions: es va endur el Globus d'Or l'any 2000 amb Todo sobre mi madre i tres anys més tard hi va tornar amb Hable con ella. Aquest any, però, el premi ha recaigut en Michael Haneke, que ha repetit el reconeixement que ja havia assolit a Canes amb La cinta blanca, un treball molt lloat en què indaga en les arrels del nazisme.

Suport a Haití

La tragèdia que es viu a Haití es va fer present en molts moments de la gala, i estrelles com ara Nicole Kidman i Maggie Gyllenhaal van demanar fons per ajudar els damnificats. Alguns convidats van lluir un llaç groc i vermell com a signe de solidaritat, entre ells, el còmic anglès Rickye Gervais, guionista de la versió original de la sèrie The office i encarregat de dirigir la gala. D'altra banda, l'Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood, que concedeix anualment aquests premis, també es va afegir al suport humanitari i va anunciar una donació de 100.000 dòlars per a les víctimes del terratrèmol.

EL PALMARÈS

Millor film (drama)
Avatar
Millor director
James Cameron, Avatar
Millor actriu (drama)
Sandra Bullock, The blind side
Millor actor (drama)
Jeff Bridges, Crazy heart
Millor film (comèdia o musical)
The hangover
Millor actriu (comèdia o musical)
Meryl Streep, Julie & Julia
Millor actor (comèdia o musical)
Robert Downey Jr, Sherlock Holmes
Millor pel·lícula estrangera
La cinta blanca, de Michael Haneke (Alemanya)
Millor guió de cinema
Jason Reitman, Up in the air
Millor pel·lícula animada
Up
Millor actriu secundària
Mo'Nique, Precious
Millor actor secundari
Christoph Waltz, Inglourious basterds
Millor cançó original
The weary kind, del film Crazy heart
Millor banda sonora
Michael Giacchino, Up

«Mad men» i «Glee», les millors sèries

Poc risc en les categories de televisió. La veterana Mad men (Canal Plus/Cuatro) –centrada en les relacions humanes i laborals en una agència de publicitat de Nova York dels anys 60– va repetir l'èxit de l'any passat i va guanyar el Globus d'Or com a millor sèrie en la categoria de drama. D'altra banda, les aventures del cor juvenil de la sèrie Glee –Antena 3 l'estrenarà al març al seu canal en TDT Neox– van imposar-se en la categoria de millor sèrie de comèdia. Glee va ser la sorpresa de la nit, ja que va guanyar pesos pesants com ara Rockefeller Plaza (La Sexta), que l'any passat va aconseguir tres Globus d'Or. Només Alec Baldwin va repetir com a millor actor de comèdia. El Globus d'Or al millor actor en la categoria de drama va ser per a Michael C. Hall, pel paper brillant de policia i assassí a Dexter (Cuatro). Michael C. Hall, de 38 anys, va recollir el premi amb el cap tapat, ja que fa poc va fer públic que tenia un càncer limfàtic. La sèrie Dexter també va obtenir el Globus al millor actor de repartiment, que va recaure en John Lithgow. Pel que fa a les interpretacions femenines, Toni Collette va ser reconeguda com a millor actriu de comèdia pel seu paper a United States of Tara, una sèrie sobre la vida d'una mestressa de casa que té un desordre de personalitat múltiple. En l'apartat de drama, el Globus d'Or va ser per a Julianna Margulies, pel paper a The good wife, el d'una dona d'un alt càrrec públic. Chloë Sevigny va ser considerada la millor actriu de repartiment en televisió pel drama Big love (Canal Plus), centrada en les vivències d'una família polígama.

Pel que fa a les minisèries, es va premiar Drew Barrymore pel seu paper a Grey gardens, d'HBO. Aquesta producció, en la qual també participa Jessica Lange, relata la vida d'unes parentes de Jacqueline Kennedy que van viure aïllades del món. Kevin Bacon es va emportar el guardó en l'apartat masculí. Bacon protagonitza la minisèrie Taking chance, també d'HBO. Basada en fets reals, Bacon és un tinent coronel que acompanya el cadàver d'un marine de 19 anys mort en combat fins al seu poble natal, Wyoming.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.