La capella de la Candela marca un final d'etapa en el procés de reformes de l'església de Sant Joan de Valls

Els diners gastats fins avui quintupliquen el pressupost previst fa deu anys

La restauració de la capella de la Mare de Déu de la Candela, que serà presentada públicament aquest divendres (19.30 h), ha costat uns 130.000 euros, però tan sols és una ínfima part del que han suposat totes les obres de rehabilitació que s'han fet a l'església de Sant Joan. «L'any 1999, quan van començar tot, prevèiem gastar uns cinquanta milions de pessetes i avui, deu anys després, calculem que ja s'hi ha invertit un milió tres-cents mil euros, cinc vegades més del pressupost inicial», afirmava Jordi París, portaveu de la comissió de patrimoni d'aquest temple gòtic.

Tots aquests detalls i d'altres s'ampliaran en la cita que el públic té aquest divendres a la nau principal de l'església, en una cerimònia en què hi haurà Francesc Esteso, que va ser rector de la parròquia de Sant Joan i un dels precursors de tot el llarg procés.

Els deu anys de reformes van començar a la nau central amb el condicionament de la teulada, els contraforts, els vitralls, el retaule i la il·luminació, una fase que va acabar l'any 2001. El projecte va continuar amb les obres a la capella dels Dolors, tant a la teulada com a l'interior, i ha finalitzat amb les capelles laterals, la darrera, la de la Mare de Déu de la Candela.

L'operació principal ha consistit en la restauració dels quadres, però també s'ha inclòs en el procés la neteja de les corones, la llàntia i la mateixa talla de la marededéu. «A partir d'ara la llàntia d'argent en forma de colom que té més de dos-cents anys d'antiguitat lluirà sempre al cambril», explicava mossèn Josep Bofarull, rector de la parròquia de Sant Joan.

El pla de reforma d'aquesta capella ha estat viable econòmicament gràcies a les aportacions dels 340 socis que s'han compromès a aportar 150 euros en un període de tres anys i repartits en fraccions de 50 euros. També s'han recollit altres aportacions de particulars, que en algun cas han arribat als 6.000 euros, i subvencions de la direcció general d'Arquitectura i Paisatge, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Valls. Tot i això, la comissió de patrimoni de l'església de Sant Joan ha reunit de moment 90.000 dels 130.000 euros que ha costat la reforma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.