El museu Chillida d'Hernani incorpora una instal·lació creada pel grup tarragoní Genovesa

Una enorme caixa de fusta explica l'obra i la filosofia del gran escultor basc

Mirant endins, es deia aquella activitat teatralitzada de l'exposició sobre Joan Miró, que es va realitzar l'octubre del 2008 i que proposava una mirada interior a la poètica del pintor a través d'una calaixera on es guardaven els seus records. Una proposta que va agradar els responsables del museu Chillida-Leku, que la van veure en vídeo mentre buscaven una peça similar que expliqués al públic, especialment a l'infantil, l'obra i la filosofia d'Eduardo Chillida: «El museu és essencialment exterior, és un gran parc d'escultures. I necessitaven una eina substituta de les visites exteriors per als dies de pluja, que al País Basc són freqüents. Crec que la nostra proposta els anirà molt bé», explicava ahir des d'Hernani Joan Rioné, creador amb Àlex Manríquez de la instal·lació i director artístic de la companyia.

La instal·lació es diu Aristaren kutxa (la caixa de l'artista) i és una enorme caixa de fusta inspirada en els encofrats que utilitzava Chillida en el procés constructiu de les escultures de formigó. El visitant accedeix a la informació sobre l'escultor mitjançant nombroses finestres. El descobriment de l'interior permet conèixer l'obra i la filosofia de l'artista basc. Per Rioné, la proposta és una barreja de conceptes teatrals, interactius i museogràfics en què el discurs pedagògic comparteix protagonisme amb valors plàstics i dramàtics provinents del teatre d'objectes. Aristaren kutxa s'exhibeix a les instal·lacions pedagògiques del museu des d'aquest dilluns. El museu Chillida-Leku té com un dels principals objectius apropar la vida i obra d'Eduardo Chillida al públic mitjançant nombroses activitats que dissenya segons els interessos dels diversos col·lectius. L'apartat pedagògic és molt important per al museu, ja que la institució és conscient de les dificultats que comporta a vegades la comprensió de les escultures de l'artista per part del públic general i no especialitzat.

Genovesa, Narratives Teatrals és una companyia que treballa amb formats escènics amb un predomini del teatre d'objectes i del teatre visual i en què la curiositat és l'eix vertebrador de la narració. El grup està especialitzat en la interpretació, difusió i activacions patrimonials i entén la difusió cultural com un acte de comunicació en què es poden fer servir nombroses eines i llenguatges.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.