cultura

Amics dels Castells afirma que Tortosa ha perdut una oportunitat per recuperar el patrimoni amb el nou FEIL

El president de l'associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa, Jordi Jordan, va lamentar ahir que la ciutat haja «perdut una oportunitat» per recuperar el patrimoni històric i cultural. En aquest sentit, l'entitat havia demanat que l'Ajuntament destinés a cinc projectes culturals una bona part dels 3,8 milions d'euros del nou fons estatal d'inversió local (FEIL). «Ens sentim decebuts i indignats», va afirmar Jordan, que va recordar que el segon FEIL pretén ajudar els ajuntaments «a posar les bases d'un model econòmic fonamentat en la innovació i la qualitat, així com a impulsar la recuperació del patrimoni i el turisme cultural».

Però per damunt dels diferents projectes que Tortosa presentarà al FEIL 2010, destaca el tercer pavelló poliesportiu, que es farà al barri del Temple amb un pressupost d'1,7 milions. Jordan va acusar el govern municipal d'haver tingut més en compte el benefici electoral que la construcció d'un projecte de ciutat basat en la recuperació del nucli històric, que podria ser un revulsiu econòmic de primer ordre. A més, Jordan va tornar a reclamar el pla director de les muralles i va recordar que la rehabilitació de la muralla de Remolins s'està fent gràcies a un conveni signat pel govern anterior. A més, va acusar el govern de Ferran Bel (CiU i ERC) d'haver frenat la recuperació de les avançades de Sant Joan, amb la supressió de l'escola taller, i sobretot d'haver-hi fet un centre d'interpretació que és un «nyap». Segons Jordan, tot i que l'entitat fa 15 anys que defensa la recuperació del recinte emmurallat i aquest era un dels punts del pacte municipal pel patrimoni, Amics dels Castells han estat «ignorats» i «menystinguts» pel consistori. «No ens van dir res del que volien fer i vam conèixer el projecte per la premsa», va dir. «Dos dies després de la inauguració, ens van trucar per visitar el centre d'interpretació, tot i que l'alcalde havia promès que el seu govern tractaria d'una altra manera les entitats», va remarcar Jordan. «La pregunta que nosaltres ens fem és si el canvi d'estil havia de ser amb totes les associacions o només amb unes quantes», va afegir-hi. Però més enllà de les formes, Jordan també va criticar el contingut del centre d'interpretació i va criticar la «falta de planificació» amb què s'ha fet l'equipament. «Sense un pla director de les muralles, correm el risc de fer nyaps com aquest centre d'interpretació», va assenyalar Jordan. «Amb més participació ciutadana i si Amics dels Castells hagués estat dins del projecte, hauríem dit que el centre d'interpretació no hauria d'estar dedicat només a les muralles o a les mateixes avançades de Sant Joan, sinó a alguna temàtica més global i que atragués més turistes, com la Corona d'Aragó o la Tortosa de les tres cultures», va concloure. A més, el president d'Amics dels Castells va denunciar que l'equipament no té serveis mínims com ara uns lavabos o un lloc per comprar les entrades; amb tot, va dir que el pitjor és que els ciutadans han de trucar a l'Ajuntament per concertar les visites i «perquè algú els porte la clau».

Les obres que demanava Amics dels Castells
En concret, Amics dels Castells reclamava la restauració del fortí del Bonete i del Baluard de la Victòria, així com de la muralla medieval del Rastre, que ha quedat fora de la reforma de la plaça Mossèn Sol. Tot seguit, també proposava l'aprofitament del recinte de les avançades de Sant Joan amb la construcció d'un gran centre d'interpretació sobre la història de la Corona d'Aragó, que apostés per l'ús de les noves tecnologies i pels materials audiovisuals. A més, també reclamava la il·luminació exterior d'edificis històrics com ara el Palau Episcopal, el convent de Santa Clara i l'antic escorxador, així com la restauració del Portal del Romeu, ja que el monument va quedar fora de la reforma integral del carrer, que ha esdevingut zona de vianants. Finalment, l'entitat suggeria la rehabilitació de l'edifici principal del balneari de Porcar, al barri de Remolins.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.