Barcelona acollirà el Fòrum Europeu d'Indústries Culturals

La reunió precedirà, a final de març, una reunió informal de ministres europeus

«L'impuls d'una economia centrada en el talent i la cultura és una necessitat més que no pas un repte, a escala europea», va afirmar ahir Ángeles González Sinde, ministra de Cultura, en la presentació del projecte del fòrum. Va assegurar que des del govern estatal s'aposta per Barcelona ja que es té «plena confiança en el magnetisme cultural barceloní» i en la feina de la Cambra del Comerç. González Sinde va recordar com en una anterior visita a la cambra –el congrés sobre la cultura com a paper econòmic del mes de maig passat– es va plantejar una pregunta: «Què pot aportar la cultura al progrés en un context com l'actual?» Qüestió que espera veure discutida en el proper fòrum. L'esdeveniment s'emmarca dins la presidència de la Unió Europea a càrrec de l'Estat espanyol durant el primer semestre del 2010. Un seminari sobre l'impacte de la tecnologia digital en l'exhibició de cinema precedirà el fòrum els dies 5 i 6 de març. Miquel Valls, president de la cambra, va agrair la confiança que ha dipositat el Ministeri de Cultura. «El mercat canvia a alta velocitat i junts hem de decidir el transcurs de les coses», va explicar. «Examinarem la cultura com a catalitzadora de la riquesa i el seu motor inequívoc que és el patrimoni.» La creativitat, la innovació i la competitivitat són, segons remarca, factors importants.

Un programa ambiciós

Lluís Bonet, coordinador general del fòrum, es va encarregar de ressaltar-ne els punts principals. En la sessió plenària que arrencarà el programa es donarà a conèixer el Llibre Verd sobre les Indústries Culturals i Creatives, que ha elaborat la Comissió Europea. Els experts que han participat en la redacció debatran els seus eixos principals, que donaran pas a un conjunt de deu sessions específiques on s'exposaran punt per punt els continguts. El primer eix gira entorn del finançament de les indústries culturals, en particular els mecanismes d'intervenció financera. El segon tracta les competències dels professionals (ja siguin de caire més tècnic, creatiu o gestor): la mobilitat del talent i el trencament de fronteres. Un tercer eix examina precisament la internacionalització: com els mercats entren a escala europea i mundial. El quart punt es fixa en la gestió dels drets i la propietat intel·lectual.I el cinquè investiga quin paper juga el desenvolupament territorial. Hi seguiran tres sessions plenàries que encarrilaran el treball de base. En la primera, representants de diferents punts d'Europa exposaran les seves realitats; en la segona, professionals de sectors distints compartiran les dificultats amb què es topen; en la tercera, s'habilitarà el diàleg entre els representants de les indústries i els ministres europeus per arribar a unes determinades conclusions.

Centelles i SGAE

En acabar la presentació del fòrum, la ministra va comentar que dimarts passat va coincidir amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Treserras, en un acte d'homenatge a Jordi Solé Tura i els dos van mantenir una llarga conversa. Va assegurar que les seves relacions són «fluides i constants.» Un dels temes que tracten és el cas Centelles. «Trobarem vies perquè tots els ciutadans puguin gaudir de l'obra de Centelles», va assegurar. D'altra banda, també es va manifestar al voltant de la difusió de la música. Va admetre que en la polèmica sobre el cànon de l'SGAE que alguns centres d'estètica han de pagar per oferir música als seus clients és necessari distingir casos particulars que «s'han d'analitzar amb detall», ja que «alguns tindran raó i altres no». Va concloure reafirmant la rellevància de l'SGAE, «una societat de més de cent anys d'història».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.