La rehabilitació del Museu Romàntic Can Papiol estarà feta a finals d'any

Ja s'ha substituït la coberta i ara es comencen a canviar les bigues de fusta afectades pels tèrmits

La casa noble del segle XVIII, propietat de la família Papiol i conservada amb tot el seu parament, s'està sotmetent a una rentada de cara integral que no només afecta la seva estructura sinó també les col·leccions del museu romàntic. Des de fa dos anys, l'equipament cultural està tancat al públic, però l'obertura podria tenir lloc a finals d'any si és que es mantenen les previsions que ha fet l'Ajuntament. El mes passat van finalitzar els treballs de renovació de la coberta de l'edifici i ara s'inicia la substitució de les bigues de fusta existents a la planta noble, que estan en un estat de conservació molt deficient per culpa dels tèrmits. Segons s'ha informat des de l'Ajuntament, aquests treballs demanen un procés de preparació previ molt acurat per tal de protegir adequadament les grisalles de les parets, les vidrieres i la fusteria de les diferents estances de la part noble del museu. Igualment, serà necessari protegir també la cuina i el forn de pa, de manera que elements com ara els fogons, l'aigüera, la llar de foc i el mateix forn de pa no es facin malbé en el procés de substitució de les bigues que els sostenen. La rehabilitació estructural ha anat acompanyada d'un procés de restauració de les col·leccions que es va iniciar al desembre i que durarà fins al març. L'objectiu de la iniciativa és eliminar qualsevol presència d'insectes que poguessin fer malbé les peces i el procés que es durà a terme és poc habitual, però molt recomanat per a mobles i objectes d'art. L'operació de desinsectació, de la qual se n'ocupa l'empresa especialitzada Ibertrac, consisteix a embolicar hermèticament els objectes en bosses d'atmosfera modificada per diòxid de carbó amb vista a eliminar els xilòfags en totes les seves fases. El tractament dura 23 dies i de moment ja s'han tractat més de 500 objectes, entre els quals els carruatges i la taula de billar isabelina. L'empresa local SAIA-Art és l'encarregada d'uns treballs que han suposat ja la restauració i consolidació d'estructures d'uns 170 objectes (bàsicament mobles), la qual cosa suposa el 95% dels béns mobles amb problemes estructurals.

L'última fase que quedarà pendent i que està previst que es faci entre els mesos de setembre i desembre consisteix en el treball sobre els acabats (daurats, vernissos...) per tal de donar l'aspecte final que tindran tots els objectes quan es torni a obrir el museu. Les neteges i el procés d'acabats permetran veure els mobles en un estat el més semblant a l'original i s'hi podran apreciar els detalls que el pas del temps havia amagat. La restauració també ha permès fer descobriments en alguns dels objectes de les col·leccions com ara nous compartiments a mobles secreters i colors originals ocultats per les modes de l'època.

Digitalitzen el fons del Balaguer

Els fons dels museus Víctor Balaguer i Can Papiol es poden consultar des de fa unes setmanes per internet, gràcies al procés de digitalització que s'ha dut a terme en els últims mesos. L'accés en línia als fons dels dos equipaments locals es pot realitzar mitjançant el web www.museusenlinia.gencat.cat.

Els usuaris podran tenir accés a la informació que ha generat el museu en la seva tasca de documentació, conservació i investigació, però també se'ls facilita i agilitza la seva consulta, que fins ara només es podia fer des del museu mateix. La recerca es pot realitzar a partir de diferents camps: museu, autor i objecte, i els articles van tots acompanyats d'una imatge, la seva fitxa tècnica i una breu descripció. Els dos museus vilanovins tenen publicades la totalitat de les seves peces: el Balaguer apareix amb 8.453 registres i el Papiol, amb 4.565.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.