Vinseum començarà la reforma del Palau Reial de manera imminent

El president de la junta destaca la importància del projecte i la inversió que s'hi fa malgrat la crisi

Les obres duraran aproximadament un any, malgrat que l'arquitecte ja ha advertit que en projectes d'aquestes característiques és habitual trobar «alguna sorpresa» que n'endarrereix l'execució. Si el calendari es complís i no hi hagués cap complicació, un cop finalitzades les obres s'hauria d'acabar de consolidar el projecte museístic, i això voldria dir que en un termini d'un any i mig aproximadament el Vinseum podria obrir les portes de l'edifici més important del conjunt: el Palau Reial. El projecte d'aquesta reforma es va adjudicar el 2003 i tot just ara començarà a executar-se. La reforma d'aquest edifici catalogat com a bé d'interès nacional ha obligat els tècnics a buscar fórmules per garantir una millora en el seu funcionament com a museu i, a més, el compliment de la normativa de seguretat en edificis públics. En la reforma es conservarà gran part dels elements més característics: les façanes de pedra, les obertures i l'escala gòtica del pati central. Però la normativa de seguretat ha obligat a integrar en aquest pati una passarel·la que permetrà comunicar aquesta part amb la resta del conjunt per afavorir el desallotjament en el cas que fos necessari. En el nou projecte del Vinseum, el pati central farà de vestíbul. Per això s'ha projectat un vidre que cobrirà aquest espai.

Paradoxalment, una de les parts més antigues de l'edifici, la cantonada de la plaça Jaume I amb el carrer de Sant Bernat, ha resultat la més fàcilment conservable. Per això, en aquesta part es mantindran els forjats de totes les plantes després que l'estiu passat es va fer un estudi dels tèrmits i de la capacitat de càrrega que tenen. Els forjats posteriors, fets amb bigues de formigó han resultat danyats per l'aluminosi i plens d'esquerdes. I són els que s'hauran d'enderrocar completament.

L'antiga sala de premses es convertirà en la nova sala d'art del museu. En aquest moment, els tècnics treballen per treure les premses d'aquesta sala. Precisament, al pati central s'hi ha instal·lat una grua de grans dimensions que servirà per treure la gran premsa que està ubicada al centre de la sala. Tot fa pensar que un cop desclavada, la premsa s'haurà de treure pel sostre, però la decisió encara no és tancada.

Les obres de reforma del Palau Reial tenen un pressupost aproximat de tres milions d'euros, que es pagaran amb una aportació d'un milió d'euros de l'Estat, 400.000 euros de l'1% cultural de la Generalitat i la resta, a parts iguals entre Caixa Penedès i l'Ajuntament de Vilafranca –d'acord amb un conveni signat el 2005.

Mentre es fan les obres del Palau Reial, la junta del Vinseum continua treballant amb l'Ajuntament de Vilafranca amb la intenció de tancar un acord per instal·lar l'oficina del Patronat de Turisme de l'Alt Penedès a la planta baixa de l'edifici per la part de la carretera de Sant Martí. Aquest acord permetria instal·lar al Vinseum el quilòmetre 0 de les Rutes del Vi que es promouen a la comarca.

Més diners per a un projecte d'envergadura

El president de la junta de Vinseum, Josep Soler, va remarcar ahir la feina que es fa des del Museu per continuar buscant el suport de l'Estat i la Generalitat i d'altres institucions per continuar consolidant el projecte del Vinseum un cop acabades les obres del Palau Reial. Soler va recordar que el projecte del Vinseum va més enllà d'aquest edifici històric i, malgrat que va reconèixer que aquest és el més important del conjunt, també és cert que el museu ha de tenir continuïtat més enllà. Segons Soler, l'objectiu de la junta és continuar buscant diners per dur a terme les obres que han de fer realitat la resta del museu sense interrupcions. El fet que el projecte del Vinseum hagi tingut el suports necessari per assumir obres per valor de tres milions d'euros fa pensar a la junta que s'ha de continuar treballant en el mateix sentit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.