El bisbat de Lleida canvia la posició i defensa ara la legitimitat de la seva col·lecció d'art de la Franja

El judici civil per resoldre el litigi per les obres d'art religiós serà al maig

L'interminable litigi per les obres d'art de la Franja ha fet un nou gir. Fins ara, el bisbat de Lleida havia abaixat el cap i acceptava a contracor l'entrega de les obres a Barbastre-Montsó tot obeint la resolució del tribunal vaticà de la Rota. Així ho entenia l'administrador apostòlic Xavier Salinas, el qual, nomenat pel Vaticà, va dirigir provisionalment les regnes del bisbat en aquell moment. I així ho havia acceptat inicialment el nou bisbe de Lleida, Joan Piris, que va arribar a Lleida el setembre del 2008 amb la idea de donar per tancat l'assumpte. Piris, però, no ha pogut acomplir l'entrega de les obres perquè estan dipositades al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, del qual també són titulars la Generalitat, l'Ajuntament de Lleida i la Diputació.

Però el bisbat de Lleida ha fet un gir i ara sembla alinear-se amb les institucions civils lleidatanes i torna a les posicions que va defensar en el seu dia el bisbe Francesc Xavier Ciuraneta, defensor de la permanència a Lleida de les obres d'art.

Ahir, durant la vista prèvia al judici civil que haurà de determinar la titularitat de les obres, l'advocat del bisbat va defensar la legitimitat de la col·lecció d'art sacre medieval que el bisbe Messeguer va començar a constituir al Museu de Lleida a finals del segle XIX i principis del XX. La col·lecció es va fer amb peces en perill d'abandó o de venda de les parròquies que llavors formaven part del bisbat. Les parròquies catalanoparlants de la Franja de Ponent es van segregar el 1995 i es van integrar al bisbat de Barbastre-Montsó per iniciativa de la Conferència Episcopal Espanyola.

Nous documents

Segons l'advocat Javier Gonzalo, el bisbat de Lleida ha tingut ara en compte tota una sèrie de documents importants que en el moment de l'actuació de la justícia vaticana no es van presentar i que evidencien que les obres d'art van ser adquirides, unes vegades per compra, unes altres per permuta, «però sempre gratificant-les» als mossens de les parròquies que les cedien.

Una part d'aquests documents es van publicar l'any passat amb el Dietari del Bisbe Messeguer, a cura dels historiadors Carmen Berlabé i Isidre Puig.

El canvi de posició del bisbat de Lleida no ha agradat gens al bisbat de Barbastre-Montsó. El seu representant, l'advocat i expresident aragonès Hipólito Gómez, va manifestar que no entenia la posició del bisbat lleidatà, que d'una banda diu que acata la justícia vaticana i al mateix temps planteja ara per via civil que les obres són seves.

La vista d'ahir és fruit d'una demanda que va interposar l'associació d'Amics del Museu de Lleida, un cop la justícia vaticana va decidir que les obres havien d'anar a Barbastre sense haver-se tingut en compte, segons ells, els documents de propietat de les obres aportats per Lleida. El jutjat de Lleida va acceptar la demanda, en considerar que el conflicte per la titularitat de les obres correspon a la justícia civil. El judici tindrà lloc al maig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.