Montilla veu «inacceptable» la situació del català al cinema

El president de la Generalitat, José Montilla, va rebatre ahir les crítiques d'alguns sectors a la nova llei del cinema de Catalunya, i va advertir que considera «inacceptable» la situació actual de la llengua catalana al cinema, en què la presència del català és només del 3% del que es projecta a les sales. Davant d'aquesta presència «testimonial» de la llengua catalana, Montilla diu que el govern no pot mantenir-se com «un espectador», i ha de fer «alguna cosa». El president va fer aquestes declaracions en la sessió de control d'ahir al Parlament quan Albert Rivera, portaveu de Ciutadans, li va demanar que retirés la llei pel malestar que ha expressat el sector. També el PP vol que es retiri la llei. La portaveu del grup, Dolors Montserrat, va declarar que la norma és «intervencionista i sancionadora», i només té en compte els «criteris lingüístics», i no la qualitat del cinema. Tot i les crítiques, Montilla va manifestar que «no renunciarà a normalitzar» la presència del català al cinema, i ha ofert diàleg als empresaris i l'oportunitat d'incorporar «millores» a la norma.

El rebuig del sector ha anat augmentant des que es va a donar a conèixer el projecte de llei, que pretén, entre altres coses, equilibrar l'oferta de castellà i català a la cartellera. El Gremi d'Empresaris de Cinemes ha convocat una vaga per dilluns que ve i es preveu que més de setanta cinemes tanquin les portes com a protesta contra la llei, que ja ha iniciat el tràmit parlamentari. Han triat l'1 de febrer perquè és el dia que es lliuren els premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. Aquesta entitat ha volgut calmar el debat i va expressar ahir en un comunicat la voluntat d'afavorir el diàleg entre els professionals i la Generalitat. L'ens, però, insisteix que cal «normalitzar» la versió original: «Aquest és el futur cap on s'han de determinar les noves polítiques de suport i de creació de públics.»

Al seu torn, la Plataforma per la Llengua ha criticat la vaga d'alguns empresaris de cinema perquè «gira l'esquena al públic català», i atribueix la seva posició a «raons ideològiques». L'entitat va presentar fa uns dies un estudi que demostra que el català és rendible, malgrat que els empresaris diuen que no hi ha demanda.

Ignasi Guardans, director de l'Institut de Cinematografia espanyol, que ahir va rebre l'aval de la UE al sistema d'ajudes estatal, es va limitar a mostrar la seva «inquietud» per la situació generada per la llei catalana.

El debat també és a la xarxa. Més de 4.800 persones s'havien afegit ahir al grup de Facebook Si els cinemes fan vaga contra el català, els catalans fem vaga de cinemes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.