El cartell del carnaval de Tarragona és molt semblant a un de Guigui del 1995

La mà fent banyes del dissenyador tarragoní no va acabar sent el cartell guanyador

Fent un cop d'ull a les dues imatges que acompanyen el text, la semblança, si més no, entre les dues obres és més que evident. La que apareix a l'esquerra és un dibuix fet l'any 1995 per l'artista i dissenyador tarragoní Vidal de Blas, més conegut com Guigui, mort el gener del 2008. L'obra es va presentar al concurs de cartells de Carnaval d'aquell any, però no va resultar guanyadora. A la dreta, la imatge del carnestoltes d'enguany a Tarragona, obra de l'andorrà Josep Maria Bar, i que va ser premiada amb 864 euros. Fonts del consistori tarragoní van deixar clar que, en cap cas, no es tracta de cap plagi ni cap reinterpretació, i per justificar-ho van explicar que entre els membres del jurat que va escollir entre les set obres presentades hi havia Llorenç Brell, un col·laborador de Guigui durant molts anys i especialista en la seva obra. A més, des de l'Ajuntament s'assegura que «el tractament és totalment diferent perquè el disseny incorpora molts elements nous». Sí que s'admet que «potser crea reminiscències, però són purament casuals. Tot són opinions perquè la forma és molt recurrent». En aquest aspecte, des del consistori es recorda: «També un cartell de carnaval de Reus als anys vuitanta tenia unes quantes mans fent banyes, i això vol dir que el Guigui s'ho va copiar l'any 95?»

L'autor del cartell d'enguany, Josep Maria Bar, va confessar: «És la primera notícia que en tinc», i va voler deixar clar: «Tinc la consciència molt tranquil·la, perquè l'últim que faria és copiar.» Bar, antic alumne de l'Escola d'Art de Tarragona, va afegir que les similituds es podrien deure al fet que la temàtica «era molt senzilla».

L'any 2006, a Reus, el cartell triat per ser la imatge del carnaval, obra del cambrilenc Carles Zaro, va resultar que era un calc d'un altre cartell creat pel dissenyador novaiorquès Milton Glaser l'any 1984.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.