Una part de la Marfà de Girona serà un museu sobre el patrimoni industrial

Es recuperarà una turbina per fer llum

La regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas, confirma que l'Ajuntament de Girona està treballant en un projecte museològic per situar a la mateixa Marfà un espai que recordi el patrimoni industrial. La intenció de l'equip de govern és que aquesta part de museu sobre la industrialització serveixi «com a eina pedagògica per als escolars».

Una de les intencions és poder traslladar alguna de les màquines que hi ha actualment al Museu d'Història de la Ciutat al nou espai que s'adeqüi per a la part museística. Finalment, el govern sembla que descarta poder recuperar algunes de les màquines de la mateixa Marfà per poder-les incloure en aquesta zona de museu que es crearà.

Un projecte que sí que s'està estudiant és la possibilitat de recuperar i tornar a posar en funcionament una de les turbines que subministraven part de l'electricitat que necessitava la fàbrica. S'ha localitzat la persona que durant anys va fer-ne el manteniment i això obre la porta a la possibilitat de recuperar-la i donar-li una funció pràctica i pedagògica.

El projecte preveu que la turbina pugui servir per subministrar electricitat per a la llum d'alguna part de l'edifici, però cal estudiar bé quina podria ser, ja que aquests tipus de turbines solen fer molta fressa.

En el projecte per convertir en museu una part de l'antiga Marfà hi participarà el Consorci Alba-Ter, que s'implica amb els municipis que volen recuperar la funció industrial que va tenir amb el procés d'industrialització la força de l'aigua del Ter i dels cursos fluvials afluents.

Excavacions a Sant Feliu

C. RIBERA

L'entorn de l'església de Sant Feliu de Girona serà objecte pròximament d'una campanya d'excavacions amb l'objectiu de fer un estudi arqueològic de l'antiga canònica, la que va ser la primera catedral de la ciutat. Els treballs s'emmarquen en el projecte Sopra e sotto. La città europea, un projecte conjunt de la capital gironina, la ciutat italiana de Bríndisi i Tolosa, que té com a objectiu la recerca comuna de solucions per part de ciutats amb patrimoni arqueològic urbà amb problemes similars derivats de la configuració enrevessada dels teixits urbans dels nuclis antics.

Per la banda gironina, en aquest projecte hi prenen part l'Ajuntament i la Universitat de Girona (UdG) per mitjà del Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria (LAP). Un dels objectius finals del projecte Sopra e sotto és l'ampliació de l'oferta cultural de les ciutats, després d'una feina de prospecció que permeti millorar el coneixement i l'accessibilitat del patrimoni existent. En aquest sentit, les excavacions de l'antiga col·legiata gironina permetran aportar un major coneixement d'aquesta part de la ciutat. El projecte serà presentat demà sobre el terreny amb la presència de l'alcaldessa, Anna Pagans; la tinenta d'alcalde de Cultura, Lluïsa Faxedas; el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el vicerector de la Universitat de Girona Joaquim Maria Puigvert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.