Els Verdi tancaran dilluns per les pressions dels distribuïdors

Els cinemes Verdi i Verdi Park de Barcelona han denunciat pressions per part de les distribuïdores perquè tanquin les seves sales dilluns vinent, dia en què el Gremi d'Empresaris de Cinemes ha convocat una vaga contra la llei del cinema que ha aprovat el govern. «La raó perquè nosaltres tanquem el dilluns que ve és perquè no ens han deixat cap altra opció, ja que els distribuïdors ens han comunicat que si no tanquem com la resta de cinemes no ens facilitaran pel·lícules per poder estrenar i, per tant, ens veurem obligats a tancar definitivament». Així queda expressat en un correu electrònic que des dels cinemes Verdi s'ha enviat als clients per explicar el motiu del tancament. El correu, signat pel responsable de programació, Ricardo Almazán, assegura que «els Verdi no es dediquen a subtitular pel·lícules, ja que això és una tasca que fan les distribuïdores i són elles, exclusivament, les que decideixen en quina llengua ho volen fer».

Aquest fet afegeix crispació a la polèmica per la tancada de cinemes. La crida al boicot a la vaga dels exhibidors ha generat una resposta important. A través d'internet, diversos grups conviden a assistir dilluns a la trentena de cinemes d'arreu del país que sí que obriran amb normalitat. En el cas de Barcelona, per exemple, són tots els Lauren més l'Arenas, l'Alexandra, i el Casablanca Kaplan. També s'ha convocat una concentració per al dimecres 3 de febrer, a les 19.30 h, davant del cinema Comèdia. Al grup de Facebook per boicotejar la vaga hi havia ahir més de 16.650 persones. Les JERC es van afegir a altres entitats que s'han manifestat contra la vaga que impulsa el Gremi d'Empresaris de Cinemes. «En cap cas pot ser qualificat de vaga; per les JERC és simplement un intent de xantatge de l'espanyolisme per defensar els interessos d'uns pocs, negant així els drets lingüístics dels catalans i catalanes», diu el comunicat, que considera els arguments dels exhibidors «una cortina de fum basada en la por i l'alarmisme per dissimular el seu rebuig a la llengua catalana». Més de 70 cinemes catalans es preveu que tancaran dilluns en contra la llei del cinema que impulsa el govern, que obligarà a equiparar el doblatge o subtitulació de les pel·lícules al 50% de català i castellà. La protesta coincideix amb el lliurament dels premis Gaudí.

D'altra banda, el 82,4% dels catalans prefereixen que les pel·lícules es projectin en castellà i en català, segons el baròmetre de la comunicació i la cultura. Un 91,3% del consum de cinema durant el 2009 va ser en llengua castellana, bàsicament per la poca oferta en català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.