Forta mobilització ciutadana contra la vaga d'avui d'empresaris del cinema

Milers de catalans via internet i convocatòries a Girona i Barcelona s'oposen al tancament de les sales contra el català

El tancament, avui –el mateix dia que l'Acadèmia del Cinema Català entrega els premis Gaudí–, de 74 cinemes de Catalunya engegarà la campanya d'accions amb la qual el gremi d'empresaris vol mostrar el rebuig a la nova llei del cinema, que, segons denuncien, acabarà d'arruïnar un sector que, en els darrers quatre anys, ha deixat d'ingressar 25 milions d'euros. Alguns d'aquests cinemes, com ara els Verdi de Barcelona, no obriran, segons van advertir dijous en un correu electrònic enviat als seus clients, no pas per la convicció que un nombre més elevat de còpies en català pugui fer perdre encara més espectadors, sinó per l'amenaça dels distribuïdors de no facilitar-los pel·lícules per poder estrenar. Entre els cinemes en què avui es podran veure pel·lícules hi ha els nou que Lauren Films té repartits entre Barcelona, Blanes, Vilanova i la Geltrú, Reus i Lleida, i els 27 que integren la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya, que ahir va emetre un comunicat en el qual manifestava que, tot i que adoptar mesures per pal·liar la crisi que afecta el sector d'exhibició és necessari, l'obligatorietat de doblar les pel·lícules al català no ha d'agreujar la situació.

Clamor a internet

La vaga, però, ha topat amb un rebuig ciutadà que ha anat creixent a mesura que passaven els dies. Ahir, diversos cinemes dels que avui desconnectaran el projector, es van trobar amb adhesius amb la frase «Volem cinema en català», així com pintades amb què es denunciava el rebuig d'aquests cinemes a projectar pel·lícules en la nostra llengua. D'altra banda, el grup de Facebook creat poc després de l'anunci de la tancada dels exhibidors, que insta els defensors del cinema en català a anar avui a les sales que no tanquen, superava ahir al vespre els 21.000 inscrits. En els darrers dies, membres del grup han estat convocant tothom a dues protestes: una, avui a dos quarts de vuit a Girona. L'altra, dimecres a Barcelona, davant dels Comedia.

Directors en contra

La protesta dels exhibidors, que la setmana passada ja va tenir el rebuig d'entitats com ara Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), no és acceptada per un gran nombre d'actors i directors del país, segons es conclou de l'enquesta realitzada per El Punt (consultable a la pàgina següent). El banyolí Albert Serra, que l'any passat va guanyar el premi Gaudí al millor film per El cant dels ocells, assegura que, sense quotes, difícilment es poden trobar maneres perquè els exhibidors programin cinema en català. Ventura Durall, el director de Las dos vidas de Andrés Rabadán, entén que la prioritat del govern ha de ser promocionar el cinema català i procurar que les pel·lícules aguantin més a la cartellera, al mateix temps que defensa que almenys la meitat de les còpies dels cinemes siguin en català. Aquest és un parer compartit per Marc Recha, l'última pel·lícula del qual, Petit indi, serà l'única producció en català que avui es podrà veure a Barcelona. Entre les opinions, destaquen també les de Cesc Gay, que, al contrari dels empresaris, considera que una presència més gran de pel·lícules en català augmentaria l'assistència al cinema, i la del president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, per al qual la vaga expressa el «pànic» d'uns exhibidors atemorits per un canvi en un «escenari històric». Segons Joan, «la qualitat del producte és el que fa sumar espectadors; per això, TV3 i RAC1 són líders d'audiència». Hi afegeix que el debat «l'hauríem d'haver tingut quan JR [de la sèrie Dallas] va començar a parlar en català; ara hauríem d'estar debatent com entrar amb normalitat en l'àmbit de les versions subtitulades i convertir-nos en un país normal».

(Informació elaborada per Raül Maigí, Guillem Vidal, Maria Palau, Jordi Bordes, Carina Filella i Xavier Castillón).

Està a favor o en contra de la vaga?

JOEL JOAN
PRESIDENT DE L'ACADÈMIA DE CINEMA CATALÀ
«El català ni suma ni resta públic, sinó que ho fa la qualitat del producte. El debat l'hauríem d'haver començat quan JR parlava en català a TV3»
ROSER AGUILAR
DIRECTORA
«Ni a favor ni en contra. Hi hauria d'haver més diàleg entre la indústria i l'administració per buscar plegats una solució que no perjudiqui ningú»
JORDI DAUDER
ACTOR
«Els exhibidors tenen, és clar, tot el dret a fer vaga, però cal estudiar si el que els motiva és únicament una raó fonamentalment econòmica»
ÒSCAR AIBAR
DIRECTOR
«No tinc dades suficients com per poder donar el meu parer. Considero que aquests dies es donen opinions sobre la llei del cinema a la lleugera»
JOAQUIM ORISTRELL
DIRECTOR
«És injust que es puguin veure tan poques pel·lícules en català. Però això no es pot combatre amb multes. Si fos en tots els àmbits, sí. Però només en el cinema...»
LLUÍS MARCO
ACTOR
«Hi ha més assistència al cinema en castellà perquè és el que arriba a les multisales. Aquest és un país que vol ser normal. No em sembla bé que facin vaga»
BORIS RUIZ
ACTOR
«Estic d'acord amb el gremi d'exhibidors, ja que trobo absurd que es vulgui buscar la paritat a les grans pantalles. S'està portant tot a un extrem excessiu»
JULIO FERNÁNDEZ
PRESIDENT DE la productora FILMAX
«Com a exhibidor només puc dir que estic totalment a favor de la vaga, ja que les mesures que es proposen significaran un gran desastre per a nosaltres»
GABRIELA FLORES
ACTRIU
«Està bé fer vaga, ja que és un dret que t'ajuda a fer més forta la teva queixa. També estic d'acord amb el motiu que hi ha al darrera de la protesta»
ANTONIO BARRERO
DIRECTOR DEL FESTIVAL INTERNACIONAL DE CURTMETRATGES EN CATALà
«La vaga confon les coses i, a més, es fa en dilluns, que és quan menys gent va al cinema. Dir que en català es perdria públic és una fal·làcia»
CESC GAY
DIRECTOR
«Si es projectessin més pel·lícules en català, hi hauria més gent als cinemes. El cinema, però, té necessitats més prioritàries que la regulació lingüística»
JUAN CRUZ
DIRECTOR
«Sóc incapaç de valorar la vaga. Puc entendre les dues posicions. L'únic que tinc clar és que el doblatge no és el camí, ja que sempre és un greuge contra una llengua»
FERRAN AUDÍ
DIRECTOR
«És una vaga poc sensata. Els exhibidors del nostre país haurien de fer més pel nostre cinema. Si fossin els acomodadors, els de la vaga, els donaria suport. Als patrons, no»
JESÚS MONLLAÓ
DIRECTOR
«És una vaga covarda perquè està convocada en dilluns, quan poca gent va al cinema. El públic hauria de respondre no anant al cine el cap de setmana»
CUCA CANALS
GUIONISTA
«Estic totalment d'acord amb la vaga. La nova llei perjudicarà la indústria del cinema. No tinc cap mena de dubte: el cinema perdrà espectadors»
ALBERT SERRA
DIRECTOR
«No entenc la protesta contra una llei que és molt racional i que respon a la nostra realitat lingüística. No crec que els perjudiqui i, en tot cas, la llengua s'ha de defensar»
VENTURA DURALL
DIRECTOR
«L'oferta en català hauria de ser, almenys, del 50%. Jo aposto per les versions subtitulades preferentment en català. La vaga és una mesura de força que no durà enlloc»
CONRAD SON
DIRECTOR
«No entenc gaire la vaga. D'una manera o altra cal protegir el català al cinema. Això ho tinc clar. Potser el problema és que no han explicat prou bé la llei»
MARC RECHA
DIRECTOR
«El cinema a Catalunya hauria d'estar disponible al 50% en català i castellà, sigui doblat o en versió subtitulada. És un dret absolut, bàsic»
MAR COLL
DIRECTORA
«No em posiciono ni amb els uns ni amb els altres. Entenc la por dels exhibidors, que estan patint la pirateria de valent. No sé, però, si l'impacte serà tan fort com diuen»
CARLES PRATS
DIRECTOR
«Dilluns [avui] pensava anar al cinema. És més: a veure una pel·lícula en català. Aquest dilluns crec que és un gran dia per anar al cinema»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.