cultura

Una façana verda de 185 metres «obrirà» el complex cultural de la Tabacalera a la ciutat

El consistori tarragoní preveu una inversió de 8 milions en l'espai verd i la construcció de la seu per als músics i l'arxiu municipal

Fins ara, la Tabacalera «donava la cara al riu però l'esquena a la ciutat», segons va dir ahir l'alcalde Ballesteros, que indicava que la façana principal d'aquesta antiga fàbrica de tabacs es troba al passeig de la Independència, però la part de l'avinguda Vidal i Barraquer, on hi ha els sis antics magatzems que ara es destinaran a usos culturals, quedava mig amagada. Per fer que la Tabacalera «doni la cara a la ciutat», l'Ajuntament ha projectat la construcció d'una gran façana verda, –«és a dir, un jardí vertical», puntualitzava l'alcalde–, que tindrà 185 metres de longitud i 18 metres d'alçada, i amb una superfície verda d'uns 2.800 metres quadrats. Aquesta façana, que «recobrirà com una segona pell» els magatzems que donen a l'avinguda Vidal i Barraquer, també incorporarà una gran pantalla de 145 metres quadrats, amb un petit amfiteatre al davant, i que permetrà, per exemple, «muntar-hi activitats a l'aire lliure relacionades amb les arts visuals i fer-hi projeccions de pel·lícules o de diferents esdeveniments», segons Ballesteros.

A més, aquest parc públic situat entre els magatzems i l'avinguda Vidal i Barraquer, que ocuparà una superfície de 3.200 metres quadrats, es construirà seguint criteris de sostenibilitat ja que, segons va explicar ahir l'arquitecte municipal, Rogelio Jiménez, el reg de la vegetació es farà mitjançant un sistema que utilitzarà l'aigua depurada i regenerada per la mateixa obra. «És un projecte d'enjardinament tecnològic; un projecte d'avantguarda que suposa un pas endavant quant a l'aplicació de la tecnologia en espais públics i de jardins», va afegir Jiménez.

Aquesta façana, que costarà 3,3 milions d'euros, serà un dels tres primers projectes que s'executaran enguany a la Tabacalera, amb una inversió prevista global de 8 milions d'euros i que es finançaran amb càrrec al FEESL (fons estatals d'ocupació i sostenibilitat local). Les altres dues intervencions seran la remodelació de dos dels sis antics magatzems de la fàbrica de tabacs: al primer s'hi situarà el que s'ha batejat com a Capsa Jove i que, entre altres serveis, albergarà la seu de l'Associació de Músics de Tarragona; i al segon s'hi situarà el Centre de la Imatge i gestió Electrònica de Documents (vegeu peces annexes).

A la resta de magatzems de la Tabacalera s'hi construirà, en una fase posterior, la biblioteca pública i, al magatzem número 6, el Centre de Creació i Pensament Contemporanis. En aquest sentit, la tinent d'alcalde de Cultura i Patrimoni, Rosa Rossell, va recordar ahir que fins que no estiguin enllestides les obres, el centre d'art funcionarà de manera provisional al Tinglado número 2 del moll de Costa, un espai que ja està dedicat a l'art contemporani. A més, està previst que en els pròxims dies es publiquin les bases que ha de regir el nomenament del director i gestor del futur centre d'art.

A la part més gran de la Tabacalera, l'impressionant edifici noble, s'hi situarà el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, pendent encara que l'Estat en traspassi la titularitat a la Generalitat de Catalunya. I en una de les ales d'aquest edifici, també s'hi situarà el Centre de Classificació i Catalogació de Materials Arqueològics de Catalunya, les obres del qual està previst que comencin «al maig o el juny», segons Rosell.

Centre de la Imatge

Al magatzem número 2 de l'antiga fàbrica de tabacs s'hi situarà el Centre de la Imatge i Gestió Electrònica de Documents, que ocuparà una superfície de 2.800 metres quadrats, dels quals 2.000 es destinaran a les àrees de dipòsit documental i 800 als serveis propis de gestió i a l'àrea d'exposicions i conferències. La planta baixa albergarà un vestíbul destinat a exposicions i conferències, la sala de consulta de documents i imatges, la zona de recepció, desinsectació i classificació de documents i les zones d'administració. A la primera planta hi haurà els despatxos de direcció, el dipòsit de documents de gran format, el dipòsit fotogràfic i de documentació electrònica i la primera de les zones de l'arxiu documental. I les plantes segona i tercera estan destinades exclusivament al dipòsit de documents. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va destacar que «aquest arxiu serà un dels més ben dotats tecnològicament dels que es coneixen actualment». «Posem el fons documental i històric de Tarragona en el segle XXI», va afegir. El pressupost és de 2,1 milions, que també es finançaran a través del fons estatals d'ocupació i sostenibilitat local.

Capsa Jove

El magatzem número 1 del complex de la Tabacalera s'ha batejat com a Capsa Jove i serà un espai plurifuncional amb tres serveis. A la planta baixa s'hi situaran serveis propis de l'àrea de Joventut i un espai de 350 metres quadrats habilitat com a sala de petits concerts, amb un escenari de 55 metres quadrats. La primera planta també estarà compartida per Joventut i l'Associació de Músics de Tarragona (AMT): la part de Joventut tindrà tres aules i dos espais annexos –un de destinat a oficines i l'altre, amb un caràcter polivalent, per a usos diversos–; i l'espai destinat a l'AMT tindrà tres bucs d'assaig, una sala de gravació i un espai de videocreació. I la segona i tercera plantes es destinaran a l'organisme Tarragona Impulsa, de la regidoria d'Ocupació, Formació i Empreses. Cadascuna de les plantes té una superfície de 700 metres quadrats. El pressupost de les obres d'adequació d'aquest edifici és de 2,5 milions d'euros i, com que es financen amb càrrec del fons estatals d'ocupació i sostenibilitat local, haurien d'estar enllestides «abans del 31 de desembre» d'enguany, segons l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.