Projeccions contra la vaga

Diferents col·lectius van protestar a Girona contra el tancament dels cinemes

«El jovent independentista denunciem la falsedat i la falta de rigor dels arguments catastrofistes aportats pel Gremi d'Empresaris de Cinema per justificar la seva oposició al cinema en català. No hi ha cap base per afirmar que una major oferta de pel·lícules en català comportaria una pèrdua de públic i de llocs de treball», afirmava el comunicat de les JERC, que ahir va fer una crida «a anar a veure cinema, cinema en català, als cinemes que no hagin tancat les seves portes a la llengua de la nostra terra». Un bon propòsit, però certament complicat: cap dels pocs cinemes que ahir van obrir les seves portes a les comarques gironines oferia pel·lícules en català, que en general són encara una raresa a les cartelleres. Per compensar-ho, les JERC van projectar al carrer, davant dels Albéniz, tràilers de pel·lícules subtitulades en català, per exemple de Harry Potter.

Una hora més tard, al mateix escenari –però, això sí, sense barrejar-se amb els anteriors–, es van concentrar uns setanta membres de Maulets i de les CUP, que també van llegir un manifest contra la vaga, en què denunciaven que «la presència de cinema en la nostra llengua a les sales dels Països Catalans frega la inexistència». A més de qüestionar les raons dels empresaris, van criticar «l'actitud dels sindicats CCOO i CGT, que demostren amb el seu posicionament –al·legant que la nova llei fa perillar llocs de treball– una postura espanyolista, estatalista i reaccionària». Maulets i CUP animen a fer boicots a les sales que han secundat la vaga i a organitzar projeccions alternatives de cinema en català.

Queixa digital

La Plataforma per la Llengua ha creat una aplicació al seu web (www.plataforma-llengua.cat/queixacinema) per tal que els usuaris protestin al gremi per la seva actitud contra la llengua catalana. El secretariat de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, considera una «rebequeria» la protesta dels cinemes. Entitats com Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua han rebutjat la pressió que el gremi vol exercir contra el doblatge i el subtitulat en català i, en algun cas, han protestat amb rètols als cinemes que tancaven. A més, el grup de Facebook que es va crear després de saber-se que els cinemes tancarien ha superat ja els 21.000 inscrits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.