Un dilluns encara amb menys cinema

Tots els multicines, excepte el de Blanes, van fer vaga, però van obrir el Truffaut i els cines de Palamós, Torroella i Ripoll

La visió d'un futur molt negre va fer que ahir, dilluns, la majoria de cinemes tanquessin les portes. El motiu, la por i el convenciment que, segons el Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya, si entra en vigor la nova llei que impulsa la Generalitat perquè el català estigui en igualtat de condicions que el castellà a les sales de cinema agreujarà encara més la crisi que travessa el sector. Asseguren que perdran tres quartes parts dels 130 milions d'euros que les sales han recaptat el darrer any i que el negoci quedarà reduït a 27,6 milions. Pitjor encara pinten l'assistència a les sales, que amb la nova llei anuncien que perdran les quatre cinquenes parts d'aquest públic.

Sumant-se a aquesta visió apocalíptica, el fet que la vaga es convoqués un dilluns va donar encara més la sensació de sales buides. Dels pocs curiosos que s'acostaven als cinemes tancats, la majoria tenien coneixement de la vaga. Hi havia qui no tenia clar ben bé el propòsit de la vaga dels exhibidors. Alguns afirmaven que els sembla bé que hi hagi l'oferta de doblatge en català però estan totalment en contra que sigui a través de decrets llei. I d'altres, que estaven manifestament en contra de la vaga, sigui perquè se senten compromesos amb la defensa de la llengua o perquè simplement volien veure cinema aquell dia.

A favor de la llei

Els pocs cinemes de la demarcació que van decidir obrir (Lauren de Blanes, Truffaut de Girona, Arinco i Kyton de Palamós, Comtal de Ripoll i Montgrí de Torroella de Montgrí) van rebre una major afluència de públic del que sol ser habitual. Eren majoritàriament espectadors compromesos i mobilitzats per donar suport a la futura llei del cinema, encara que les pel·lícules no fossin en català.

PALAMÓS

Una mica més de públic

albert vilar

El cinema Kyton de Palamós va tenir ahir una miqueta més d'afluència d'espectadors arran de la vaga d'alguns cinemes de la demarcació. Així, alguns dels seus clients d'ahir a la tarda ho eren perquè havien trobat tancat els cinemes de Girona i els Oscar de Platja d'Aro. Malgrat això, la majoria de la dotzena de persones enquestades van manifestar poc interès pels motius de la vaga.

La sorpresa entre els enquestats va ser que una bona part encara és partidària de veure les pel·lícules al cinema en castellà. «Ha de ser en castellà», va dir un dels enquestats, veí de Palamós, que reconeix, però, que a casa mira el canal autonòmic de TV3. «Estem acostumats al castellà. A més, el català té unes traduccions forçades», va dir una noia, que anava al cinema amb la seva parella. També n'hi havia que defensaven el català. «Es molt trist no poder sentir les pel·lícules en català», va exposar una enquestada.

Una senyora holandesa, però, va defensar la versió original, com es fa al país centreeuropeu. Una defensa no gaire secundada per la seva amiga d'aquí. «Sí, però perds imatge si has de llegir», va dir la companya de l'holandesa.

GIRONA I SALT

Només va obrir el Truffaut

J. CAMPS LINNELL

De les prop de quaranta sales de projecció que hi ha entre la ciutat de Girona i Salt, només una va projectar cinema. Els multicines Albèniz, Ocine i Cinebox van tancar les portes en suport de la vaga, mentre que el cinema Truffaut va obrir «per coherència i en favor de la llei, sobretot pel que fa a la defensa del subtitulat en català i, com a mal menor, del doblatge en català», segons declaracions de Guillem Terribas, president del Col·lectiu de Crítics, que gestiona la sala.

Dels pocs curiosos que es van acostar als cines que secundaven la vaga –el dilluns ja és habitualment un dia fluix d'assistència–, la majoria sabien que es feia, però pocs en tenien clar el propòsit, i fins i tot algun creia que la convocatòria era per donar suport al doblatge en català.

Per contra, el Truffaut va quadriplicar l'aforament habitual d'aquest dia. La majoria d'espectadors que van passar per taquilla van prendre partit en suport de la futura llei. Un equip de periodistes estrangers de la cadena de televisió France 3 es van desplaçar a Girona per fer un seguiment de la jornada de vaga, convençuts que aquesta llei és una lluita incipient contra la globalització.

FIGUERES I ROSES

Tot l'Alt Empordà sense cinema

Els dos multicinema que projecten a l'Alt Empordà, els Catcinemes de Figueres i els cines de Roses, van apagar els projectors en suport a la vaga. Es dóna la circumstància que, a diferència d'altres comarques, el dilluns és el dia de l'espectador, un fet que remarca la posició dels cinemes respecte a la futura llei.
BLANES

L'únic multicinema obert

Els cinemes Lauren Costa Brava de Blanes van ser ahir els únics multicinema que van obrir les portes a les comarques gironines. Segons fonts del gremi, els cinemes Lauren repartits per Catalunya no es van afegir a la mobilització per les dificultats econòmiques que té l'empresa propietària d'aquests complexos cinematogràfics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.