Mar Coll confirma el seu debut estel·lar amb els Gaudí a millor pel·lícula i direcció

«Tres dies amb la família», guanyadora de la nit amb tres premis, inclòs el de millor actriu per a Nausicaa Bonnin

Mar Coll va recollir el llegat d'Albert Serra, guanyador de l'any passat. La directora debutant va confirmar a casa l'èxit de Tres dies amb la família, un retrat sobre les misèries dels membres d'una família que es troben amb motiu d'un funeral. La pel·lícula, produïda per Escándalo Films en col·laboració amb TVC, va ser la gran triomfadora de la nit. Li van seguir la petja Les dues vides d'Andrés Rabadán, de Ventura Durall, que va recollir els tres premis a què estava nominada, tots tres d'interpretació: Àlex Brendemühl pel seu paper encarnant l'anomenat «assassí de la ballesta», més els secundaris Clara Segura i Andrés Herrera. També va fer el ple de nominacions (quatre de quatre) Rec 2, amb guardons de tipus tècnic. Edmon Roch va rebre el premi al millor documental per la recomposició del famós espia català Joan Pujol a Garbo, l'home que va salvar el món, que també va ser el millor guió. Un dels guionistes del film és Isaki Lacuesta, que es va endur el premi a la millor pel·lícula en llengua no catalana per Los condenados. La resta de films triomfadors van ser Déjame entrar (millor pel·lícula europea), 23F, el dia més difícil del rei (millor pel·lícula per a televisió) i Cher Ami (millor film d'animació).

Les més nominades se'n van anar gairebé sense res. Trash, de Carles Torras, liderava el rànquing amb tretze nominacions i només es va endur el guardó a la millor música. The Frost (El Gebre) va guanyar en les categories de fotografia i direcció artística, tot i que el film de Ferran Audí partia amb onze nominacions, les mateixes que Xtrems, d'Abel Folk i Joan Riedweg, que es van quedar sense premi.

L'Acadèmia del Cinema Català va lliurar ahir 23 guardons, tres més que l'any passat, atès que s'hi han afegit les categories de perruqueria i maquillatge (Rec 2), vestuari (La dona de l'anarquista) i direcció de producció (Cineclub).

També la polèmica

La gala dels II Premis Gaudí va tenir lloc al Teatre Coliseum de Barcelona, i va estar marcada, inevitablement, pel tancament de sales que ha impulsat el Gremi d'Empresaris de Cinemes a propòsit de la llei del cinema del govern. L'actor Roger Coma s'hi va referir mentre presentava el premi a millor guió: «Mireu si és important la gala que els cines han tancat per no robar-nos audiència.» Per cert, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va aclarir que «el procés negociador continua obert». Membres de la Plataforma per la Llengua van fer-se veure amb una pancarta.

EL PALMARÈS

Film en llengua catalana
Tres dies amb la família, de Mar Coll
Film en llengua no catalana
Los condenados, d'Isaki Lacuesta
Director
Mar Coll (Tres dies amb la família)
Guió
Roch, Lacuesta i Hervera (Garbo, l'home que va salvar el món)
Protagonista femení
Nausicaa Bonnin (Tres dies amb la família)
Protagonista masculí
Àlex Brendemühl (Les dues vides d'Andrés Rabadán)
Actriu secundària
Clara Segura (Les dues vides d'Andrés Rabadán)
Actor secundari
Andrés Herrera (Les dues vides...)
Documental
Garbo, l'home que va salvar el món, E. Roch
Pel·lícula d'animació
Cher Ami, Miquel Pujol
Pel·lícula per a televisió
23F, el dia més difícil del rei, de Sílvia Quer
Pel·lícula europea
Déjame entrar, de Tomas Alfredson
Fotografia
David Omedes, per The Frost (El Gebre)
Música original
Santos Martínez (Trash)
Muntatge
David Gallart, per Rec 2
Direcció artística
Antonio Belart, per The Frost (El Gebre)
Vestuari
Bina Daigeler (La dona de l'anarquista)
Maquillatge i perruqueria
Rec 2
Efectes especials / digitals
Rec 2
Curtmetratge
501, de Laia Fàbregas
So
Rec 2
Direcció de producció
Patrícia Roda (Cineclub)
Gaudí d'Honor
Josep Maria Forn
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.