El fotògraf de l'hotel Flora de Banyoles

Un llibre recull una selecció de l'extensa obra de Josep Maria Terradas

La inauguració de l'escola de la vila, nens amb calça curta, les nevades de la dècada dels cinquanta, les multitudinàries ballades de sardanes a la plaça dels Turers, la Setmana de la Joventut del 1964 i, per descomptat, l'ambient del Flora, casa seva, un hotel i restaurant que va figurar a la Guia Michelin. Ben encertadament, el llibre s'ha subtitulat Banyoles des de l'hotel Flora.

Josep Maria Terradas i Malagelada (1914-1992) no va ser un fotògraf professional però sí molt prolífic. També va fer pel·lícules, tant o més valuoses que els clixés. Les seves càmeres van ser una mena de notari d'una Banyoles no gaire llunyana en el temps però gairebé irrecognoscible, avui. Escriu Grabuleda: «La fotografia de Terradas reflecteix una Banyoles en transició. Ens mostra una ciutat en ple creixement econòmic i demogràfic (dels 6.672 habitants de l'any 1950 es va passar als 8.075 del 1960 i es van convertir en 10.023 el 1970) en uns moments de canvi de costums i de tradicions i d'evolució social i política. Sap greu que avui dia la fotografia de Josep Maria Terradas encara sigui desconeguda per la majoria.» El volum editat per Rigau, amb la col·laboració de l'Ajuntament, el Consell Comarcal i la Diputació, té precisament la missió de corregir aquest desconeixement. És el vuitè volum d'una sèrie impecablement editada, en la qual ja s'han publicat els lliuraments dedicats a Josep Maria Mateu, Ramon Alsius, Rafael Vilarrubias, Josep i Joan Cruells, Jaume Claramunt, els Pigem i Pere Rigau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.