Centelles, carn de subhasta

Dues sales tornaran a licitar els pròxims dies més lots d'imatges de la Guerra Civil signades pel cèlebre fotoperiodista

La polèmica adquisició de l'arxiu Centelles, pel qual el Ministeri de Cultura ha pagat 700.000 euros als dos fills del fotoperiodista, ha activat un curiós, però d'altra banda ben lògic, fenomen en el mercat de l'art: les cases de subhastes de Barcelona mai havien anat tan de bòlit per vendre fotografies de Centelles. El desembre passat es va obrir la veda: la sala Soler y Llach va subhastar deu fotografies, totes còpies d'època, que també va acabar comprant el Ministeri de Cultura per un preu total de 12.000 euros. Però aquella subhasta, tot i l'expectació mediàtica que va aixecar els dies abans, no va aconseguir atraure uns col·leccionistes disposats a pagar qualsevol cosa per una imatge de Centelles. Tot al contrari: la majoria de les fotos es van acabar licitant pel preu que tenien de sortida (que anava dels 700 als 2.000 euros).

Caldrà veure què succeeix en les dues pròximes subhastes que tornen a oferir material de Centelles per comercialitzar al millor postor. Amb la polèmica venda de l'arxiu mig esmorteïda, s'haurà revalorat, ara sí, l'obra de Centelles? Els especialistes en dubten.

La primera de les dues subhastes programades, dimecres dia 10, té finalitats benèfiques, per a la causa de Metges sense Fronteres a Haití. La subhasta es tornarà a celebrar a la sala Soler y Llach i ha estat impulsada pels descendents del fotoperiodista, els germans Sergi i Octavi Centelles. Se subhastaran cinc fotografies dels anys trenta (per bé que no hi ha cap vintage, tot són tiratges dels anys setanta), una de les quals testimonia la presència dels presidents Lluís Companys i Josep Tarradellas a l'enterrament de Bonaventura Durruti, i una altra recull les dures condicions de vida al camp de concentració de Bram, on va estar reclòs el mateix Centelles. El preu de sortida de les fotografies oscil·la entre els 600 i els 900 euros.

La segona subhasta en què els col·leccionistes tenen opció de comprar una fotografia de Centelles –si és que, clar, l'Estat no torna a exercir el seu dret preferent de compra– se celebrarà els dies 3 i 4 de març a la sala Balclis. Aquesta vegada es licitarà un àlbum de 83 fotografies que, com a important valor afegit, atresoren anotacions manuscrites de Centelles. També són de la Guerra Civil –còpies fetes als anys setanta– i sortiran a subhasta des dels 400 fins als 1.200 euros. Com a curiositat, aquest impressionant conjunt de fotografies el va comprar gairebé per casualitat i com aquell qui diu per quatre duros, fa ja 16 anys, una dona, Cristina Vinyals, als Encants de Barcelona. No sabia res d'Agustí Centelles ni de la seva reputació, i no va ser fins ara fa poc que va sentir el seu nom i tot l'enrenou per la venda del seu arxiu en un informatiu a la televisió. Ara, en la subhasta en pot treure 80.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.