Frank Capra, de tesi a llibre

L'editorial deI prestigiós Institut Valencià de Cinematografia publica un treball del professor de la UdG Ramon Girona

Qui li ho havia de dir a Ramon Girona (Olot, 1965) que, al llarg dels anys –quasi bé vint després–, les conseqüències de l'impacte que li va causar l'emissió d'un cicle programat a TVE l'any 1992 –Hollywood y la guerra– derivarien en una tesi doctoral. I no només això, que el resultat d'aquell exhaustiu i metòdic treball universitari defensat el juny del 2006 acabaria tres anys més tard publicat dins la prestigiosa col·lecció Documentos d'Ediciones de la Filmoteca, de l'IVAC.

Del conjunt de films emesos, aquest doctor en teoria i cultura contemporànies per la Universitat de Girona i, en l'actualitat, professor de narrativa audiovisual de la mateixa universitat va quedar summament captivat per la cèlebre sèrie documental Why we fight, de Frank Capra (1942-1945), composta de set pel·lícules. Un interès que, amb el pas del temps i després d'anys de recerca i estudi, ha derivat de l'estrictament cinematogràfic –en aquest aspecte, com declara Girona, «la sèrie és impecable»– a una cristal·lització cinematogràfica d'un seguit de qüestions, de temes, de teories i mètodes sobre la comunicació, sobre la propaganda –i la seva gestió–, en una societat d'estructura democràtica.

La riquesa d'aquest material li ha permès no només analitzar aquestes pel·lícules, sinó també descriure un ampli recorregut pel període en què van sorgir: els Estats Units dels anys trenta i principis del quaranta; una anàlisi ideològica i formal que abraça àmbits de la cultura, la política i l'exèrcit. Així mateix, al llarg de les seves pàgines s'estudia el pensament del president Franklin D. Roosevelt, en el context de la Gran Depressió i el New Deal, però també les aportacions cinematogràfiques de Frank Capra, en els anys anteriors a la guerra mundial.

D'aquesta manera, el llibre no queda com un treball adreçat estrictament a cinèfils. Lluny d'això, Girona aclareix que des del primer moment la seva voluntat va ser situar els set episodis en el context social, polític, ideològic i cultural dels EUA.

És tant, que fins i tot es podrien establir una sèrie de lligams amb l'actualitat: l'era de Roosevelt pot recordar la dels primers mesos de mandat d'Obama, sigui pel context de crisi social i econòmica, pel relleu demòcrata en el poder o per la crida de la solidaritat tot apel·lant a l'essència americana. «L'única diferència és que Hollywood ja no té el poder que tenia aleshores», aclareix Ramon Girona.

El primer publicat en català

No tothom pot dir que li han publicat la tesi. I molt menys en una col·lecció tan acurada i de prestigi com Ediciones de la Filmoteca (Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay), en la qual hi ha llibres d'autors de renom de l'àmbit historicocinematogràfic com Esteve Riambau, Carlos F. Heredero, Antonio Santamarina i Ricardo Muñoz Suay. Tampoc és habitual que la tesi original s'hagi publicat sense polir, ni canviat cap paràgraf. Bé, pràcticament, perquè l'únic que va exigir el comitè de selecció de l'editorial a Ramon Girona era modificar el títol. Com reconeix el mateix autor de l'obra, Why we fight de Frank Capra. El cinema al servei de la causa aliada és d'allò més reeixit que el primerenc La implicació de Hollywood en la Segona Guerra Mundial: Why we fight. Un altre aspecte a destacar és l'agradable sorpresa que des de l'editorial valenciana s'acceptés de publicar-lo en l'original català, i més en ser una obra de caràcter especialitzat com aquesta. De fet, aquest estudi és el primer publicat en català dels catorze editats fins ara. A banda del llibre i un monogràfic de Frank Capra (Cátedra, Madrid 2008), Girona ha publicat nombrosos articles sobre el tema –entre d'altres, a revistes com ara Archivos de la Filmoteca i Public Relations Review–, i actualment està enllestint un de titulat Cinema i propaganda als Estats Units, del nou número de la col·lecció Vull saber, de l'Editorial UOC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.