L'Hospitalet rehabilita una masia del segle XVII per instal·lar-hi un centre de la memòria històrica

L'Ajuntament ha invertit dos milions d'euros per recuperar Can Riera

Els treballs de restauració han tingut un cost de dos milions d'euros –incloent-hi l'expropiació de la masia– i han servit per consolidar l'estructura de l'edifici, rehabilitar l'estructura i la coberta, refer les façanes i adequar l'interior d'acord amb els usos previstos. Les obres van començar el 2007 i han estat, per a la regidora d'Urbanisme de l'Hospitalet, Ana Maria Prados, «complexes, perquè treballar amb elements catalogats ho és sempre i la masia estava molt malmesa, però alhora satisfactòries».

L'edifici té poc més de 300 metres quadrats distribuïts en planta baixa i un pis, als quals s'han d'afegir 340 metres quadrats de patis i exteriors. La superfície útil, tanmateix, s'ampliarà perquè l'Ajuntament té previst construir un annex de 157 metres quadrats aprofitant unes casetes sense interès històric que es van construir al segle XX i una diferència en la cota dels carrer Riera de l'Escorxador, per on s'accedeix a la masia, i del carrer Digoine, a la part del darrere. Aquest desnivell farà que una part de la sala annexa quedi soterrada, la qual cosa permetrà construir-hi una placeta a sobre. La part afegida s'haurà de distingir clarament de la històrica amb una zona de connexió, i la sala nova servirà per a usos polivalents, com l'organització de conferències i de tallers. «La masia és petita», explica Prados, «i no permetia una sala per fer-hi xerrades». L'ampliació, però, es farà en una segona fase, i anirà aparellada a la urbanització del tram comprès entre els carrers Riera de l'Escorxador i Xipreret. A l'últim ple municipal es va aprovar el planejament d'aquesta zona, que l'ha de revalidar la Generalitat. Encara no hi ha data per començar l'ampliació però ja es pot accedir a la masia i començar l'activitat, per la qual cosa l'equipament s'obrirà a l'abril i estarà en ple funcionament al setembre.

La història dels barris

El regidor de Cultura de l'Hospitalet, Mario Sanz, explica que es tractarà d'un centre on es podrà consultar material com fotografies, vídeos i gravacions de testimonis que van viure el pas del franquisme a la democràcia, i que s'oferiran tallers i activitats pedagògiques per a famílies i escoles segmentats segons les edats dels participants. «Volem ser un punt de referència de la recuperació de la memòria democràtica del final del franquisme», assenyala el regidor, que afegeix que això tant inclou l'àmbit polític i els conflictes laborals –el barri de Can Serra i l'església de la Florida van ser punts neuràlgics de la lluita obrera– com el social, perquè els hospitalencs puguin saber com era el seu barri als anys setanta o bé conèixer la història de les entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.