La reforma del Museu Arqueològic de Tarragona, ajornada «sine die»

S'hi preveu una gran façana de vidre a la plaça del Rei i l'obra hauria d'haver començat a final del 2009

Al marge del futur trasllat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona al complex de la Tabacalera (un trasllat que, de moment, només és un acord entre les administracions però del qual no existeix cap projecte concret), la seu actual d'aquest museu, a la plaça del Rei de Tarragona, fa anys que està en espera d'unes obres de reforma i condicionament per adaptar-la a la normativa actual. Estava previst que comencessin a final del 2009 però en aquests moments encara no tenen cap data concreta d'inici. Primer, perquè l'aprovació del projecte de reforma ha hagut de superar alguns «entrebancs» i ara, quan la Generalitat ja hi donat el vistiplau, perquè no hi ha una resposta del Ministeri de Cultura, que és qui l'ha de finançar, amb un pressupost de 4,7 milions d'euros. Adam Manyé, director territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, ha explicat que el projecte definitiu està, des del novembre passat, a les mans del Ministeri, i que «només cal que hi posin la signatura». En vista d'aquesta situació, «és difícil posar terminis, perquè encara han informat si ha acabat la tramitació de la supervisió del projecte», segons Manyé, que confia que, malgrat tot, les obres «es podran executar al llarg d'aquest any 2010».

Tot i que l'Estat, que és titular del museu, assumeix el finançament de les obres, la Generalitat, responsable de la seva gestió, s'ha fet càrrec dels costos de redacció del projecte.

Un dels elements més vistosos del projecte d'obres és la construcció d'una gran façana de vidre a la part frontal de l'edifici, que dóna a la plaça del Rei. Aquesta façana anirà des de les actuals escales del pretori romà fins a la cantonada de l'edifici del MNAT, on actualment es troba l'espai de recepció. L'espai que quedi lliure entre la paret de vidre i l'actual façana de pedra (que també serà «alliberada» d'alguns elements) serà «un espai vestibular», que tindrà una forma triangular i que permetrà veure des del carrer la riquesa arqueològica de l'interior de l'edifici, segons Francesc Tarrats, director del Museu Arqueològic de Tarragona, que afegeix que la façana de vidre també «permetrà obrir les sales del museu a l'entorn urbà de la plaça del Rei».

A més, en el projecte de reforma es preveu la climatització del museu; la substitució de les finestres i altres obertures de l'edifici; la instal·lació d'un ascensor a l'escala principal i la construcció d'una segona escala «per millorar la circulació dels visitants i per a justar l'edifici a la normativa vigent», segons Tarrats; la millora de la il·luminació, i la construcció d'un altre espai vestibular al davant de l'actual sala d'actes del MNAT, a més d'altres serveis complementaris com ara la botiga del museu. Paral·lelament, es millorarà el discurs museogràfic interior.

Es guanyarà espai

Aquestes obres permetran guanyar una superfície d'entre 400 i 500 metres quadrats a un museu que a hores d'ara està totalment col·lapsat. Amb tot, es descarta la construcció d'una nova planta com estava previst en un projecte anterior. Per Francesc Tarrats, però, «no és tan important l'espai que es guanya sinó la seva racionalització».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.