la crònica

Els reis dels poca-soltes

Dos col·lectius de joves de Mataró, els Portafardells i la Hermandad de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, organitzen els actes més alternatius i provocadors del carnaval

Hi ha una llegenda que des de fa deu anys per Carnaval s'explica als mataronins. I diu així: «Fa temps, abans del regnat de Don Manuel Mas, abans que els carrers no els obrissin cada setmana, abans fins i tot de la Caixa Laietana, a Mataró hi havia Portafardells. Aquests éssers fantàstics, meitat home, meitat peix, sortien del mar a fotre canya, a dir veritats i desemmascarar mentiders, vanitosos i capgrossos massa pretensiosos. Els Portafardells eren al costat del poble, i això espantava qui governava. Potser, per això, van decidir eliminar aquests amfibis. Els van fer callar i els van petrificar. El poble, desconsolat, va decidir col·locar-los a la façana de l'antiga Peixateria, tot esperant el jorn que l'encanteri s'acabaria.» I la tornada segueix amb un: «Tornem a ser a Mataró, per poder tocar el crostó a aquells que sense miraments ens omplen de patiments!»

Així, cada any el grup dels Portafardells, que es mantenen en l'anonimat, surten pels carrers del centre de la ciutat a recitar els seus «versots» fent mofa dels polítics locals i carregant un dia contra l'Hospital, sobre Can Fàbregas, la premsa o el moviment ocupa. Tot s'hi val. I pels 10 anys de vida han fet més accions que mai. No hi ha faltat la postal que han dedicat a l'alcalde, Joan Antoni Baron, i al regidor Ramon Bassas, que estan imputats pel desmuntatge de Can Fàbregas. Tots dos van disfressats dels germans Dalton i els acompanya l'exregidor de CiU Genís Carbó, imputat en el cas Pretòria, i fora de l'àmbit local també queda retratat el conseller Saura. A sota s'hi pot llegir que ells ja han triat la disfressa i conviden tothom a triar la seva. Els Portafardells sortiran demà divendres a la nit i diumenge en sessió de tarda i infantil.

Per avui, Dijous Llarder, la provocació serà de la mà de les dues patrones de la ciutat. La Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa alerten de l'arribada d'en Carnestoltes i es passejaran pel centre històric amb els músics i el carret repartint truita i botifarra.

Els dos col·lectiu expliquen que van arrencar ara fa deu anys després que el pregó que feien les entitats portés polèmica pel seu contingut xenòfob i perillés la festa. S'havien d'empescar alguna cosa nova. S'han convertit en els reis dels poca-soltes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.