El Consell de les Arts funda un sistema d'ajuts als creadors «més clar i accessible»

Aquest any es concediran 10,5 milions, un 11% més

El pastís dels ajuts públics a la creació és, aquest any, més substanciós: 10,5 milions d'euros, un 11% més que l'any passat. Els talls del pastís no els faran els mateixos de l'any passat. Ni tampoc deixaran que es degustin igual. El Conca serà més estricte que mai en l'ús que es faci del diner públic, i això es constatarà amb seguiments als projectes subvencionats.

El Conca té previst fer tres tongades de convocatòries, i la primera ja està en marxa. En el primer paquet hi ha una convocatòria genèrica d'ajuts per a projectes que articulin els sectors (associacions professionals, centres de creació i mitjans de comunicació especialitzats, entre d'altres; té una dotació de 2,1 milions), i cinc línies més d'ajuts segmentades per sectors: dansa (2,8 milions), arts visuals (1,5), teatre (900.000), música (500.000) i circ (300.000).

La divisió per sectors artístics és una novetat remarcable del nou sistema d'ajuts, que fins ara era transversal. «Vam heretar de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural un sistema confús; s'havia de refer del tot», subratlla el president del Conca, Francesc Guardans.

Una de les grans fonts de controvèrsia de les subvencions públiques és el criteri amb què s'avaluen els projectes. En aquesta nova etapa que lidera el Conca, els criteris principals seran l'interès cultural i artístic, l'impacte del projecte i la viabilitat i qualitat de gestió. Seran criteris addicionals l'impacte al territori i, gens secundari per als responsables del Conca, la presència de creadors emergents. «A part dels que podríem considerar els professionals de demanar subvencions, volem i necessitem que nous creadors perdin la mandra o la por de presentar-nos els seus projectes», assegura Guardans.

El segon paquet de convocatòries, que es formalitzarà a partir de l'abril, inclourà beques de recerca i creació i beques de formació i perfeccionament. Hi haurà una onada més de línies d'ajuts però que ara s'estan definint. La segona i tercera tongades de convocatòries tenen una dotació econòmica total de 2,4 milions.

L'any que ve, el pastís dels ajuts tornarà a créixer. S'hi afegirà una convocatòria de convenis per a projectes especials que puguin necessitar un suport a mitjà o a llarg termini. També amb vista al 2011, el Conca vol avançar els calendaris de les convocatòries per tal que els creadors puguin planificar amb prou temps els seus projectes comptant o no amb aquells recursos. Les convocatòries de convenis es resoldran durant l'octubre de l'any anterior a la seva aplicació i les subvencions durant el mes de gener.

Els pròxims dies, els representants del Conca faran fins a 30 visites per tot el territori català per explicar el nou sistema d'ajuts.

Cent experts decidiran

m.p

L'any passat, 38 especialistes (externs al Conca) van formar part de les comissions per decidir quins projectes sí i quins no reunien mèrits per rebre una subvenció. Enguany, el nombre d'experts serà de cent, «com a mínim», i el Conca vol que rebin una retribució més alta. Gairebé s'han renovat tots els especialistes, ben pocs repetiran. Ara bé, continuaran sent secrets fins que no acabi tot el procés de concessió dels ajuts. Hi ha una certa controvèrsia amb aquest secretisme, però Guardans creu que és el millor camí per evitar que els experts «rebin pressions». Per cada línia d'ajuts hi haurà una comissió formada per entre deu i dotze experts d'aquell sector en concret (i no una barrija-barreja com fins ara). El Conca volia garantir que cada projecte serà analitzat en profunditat per tres experts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.