cultura

Isaki Lacuesta enllesteix la pel·lícula sobre Ava Gardner i el projecte amb Miquel Barceló a Mali

El director presentarà avui el seu darrer film, «Los condenados», al Truffaut

L'edició espanyola de Cahiers du Cinéma del novembre passat va batejar Isaki Lacuesta (Girona, 1975) com «un cineasta del segle XXI», fent referència a la seva capacitat polifacètica i gran multiplicitat de registres. Han passat ja uns mesos i la seva incansable inquietud creativa no ha minvat gens ni mica. Ben al contrari.

De tots els projectes que té entre mans, el jove cineasta –recentment nomenat director del Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC)– està a punt de deixar enllestit un documental sobre Ava Gardner, All the night long, un relat biogràfic que, partint de l'adaptació de l'assaig biogràfic de l'escriptor Marcos Ordóñez Beberse la vida, intenta mostrar la història del mite que s'amaga rere un cos i un rostre canviants, en el marc l'Espanya grisosa de l'època en contrast amb el glamur personificat vingut de Hollywood. Una de les peculiaritats del documental –coescrit per la seva inseparable companya Isa Campo– és que bona part dels testimonis estan basats en els «personatges secundaris» (tècnics, coneguts de l'actriu, companys de farra...).

Si bé es tracta d'un encàrrec del canal TCM, Lacuesta assumeix el projecte com a molt propi. «Estic encantat per la gran quantitat de material d'arxiu de què vaig disposar i sobretot per la total llibertat per afrontar el projecte de forma personal», va declarar el director; que també va avançar que el film s'estrenarà d'aquí a pocs mesos a la televisió i en algunes sales d'exhibició.

L'experiència africana

Gairebé sense descans, entre projecte i projecte, Isaki Lacuesta començarà la setmana que ve a muntar l'ingent material rodat juntament amb el pintor Miquel Barceló a Mali (Àfrica) durant els tres mesos d'estada al país dogon. En paraules seves, «es tracta d'un peculiar film d'aventures amb molta ficció i molt cine de gènere, on fins i tot l'espagueti-western i la comèdia tenen cabuda», que tindrà enllestit a la tardor. Si bé no va descartar que al final en surtin dues pel·lícules –recordem que per a aquest cineasta, gran part de l'escriptura es basa en el muntatge–, la que per ara té més clara és Los pasos dobles, centrada en la recerca de la petja del pintor François Augiéras (pintor i escriptor francès maleït convertit en eremita) amb l'artista mallorquí en el paper d'àlter ego del francès.

Lacuesta reconeix que, malgrat haver viscut «una experiència única», està esgotat després de portar a terme un plantejament al límit, summament ambiciós, amb moltes localitzacions, molts personatges i un medi geogràfic i un clima complicadíssims.

Amb tot, això no li suposa cap fre per afrontar nous reptes. Tant és així que no es va estar d'avançar que, entre altres projectes, té previst fer una videoinstal·lació per a la capella de Sant Nicolau de Girona –un encàrrec del Bòlit– reprenent una idea fallida amb Geraldine Chaplin de protagonista.

Presentació a casa

Aprofitant que ha tornat a casa, Lacuesta ha acceptat la proposta del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona –del qual va formar part– per presentar aquesta nit al cinemaTruffaut (22.15 h) el seu darrer film, Los condenados.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Los condenados

«Los condenados»

Gènere: Drama
Direcció: Isaki Lacuesta.
Intèrprets: Daniel Fanego, Arturo Goetz, Bárbara Lennie.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
1

Publicat a