Un informe confirma que la llei del cinema és constitucional

Els advocats Marta Franch i Joaquim Triadú van comparèixer ahir en la comissió de Política Cultural del Parlament, on van assegurar que la llei del cinema és constitucional. Van respondre així alguns dubtes plantejats dimecres pel catedràtic Ramon Torrent, que advertia que la llei podria vulnerar el dret de no discriminació entre estrangers establert en l'acord amb l'Organització Mundial del Comerç, un acord que està per sota de la Constitució i, per tant, no hi entra en contradicció. Franch i Triadú van assegurar que la Generalitat no vulneraria el dret de cooperació lleial amb la Unió Europea perquè només hauria d'informar de la tramitació d'aquesta llei en el moment de donar ajuts. Triadú va assegurar que fer una llei que regula quotes de pantalla o quotes lingüístiques i que protegeix el cinema «no és res nou», ja que les anteriors legislacions espanyoles sobre cinema ja ho han fet. En el dret intern espanyol, Triadú va defensar «el dret dels ciutadans de Catalunya» a tenir una oferta en les dues llengües cooficials.

També va comparèixer ahir el president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, que va dir que la llei del cinema hauria de promoure la lluita contra la pirateria per impulsar altres normatives de rang superior a l'Estat i a la UE perquè segueixin aquest camí. Joan també va afirmar que «tard o d'hora» el Parlament i els ciutadans hauran d'afrontar el fet que el cinema s'hauria de veure íntegrament en versió original, això sí subtitulat al 50% en les dues llengües cooficials al país.

El degà del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya, Daniel Condeminas, va demanar que es reforcin els vincles del cinema amb la resta de l'obra audiovisual, que s'aprofitin les oportunitats de les noves tecnologies, que es faciliti la consolidació de l'ecosistema empresarial català, i més instruments concrets per a l'educació i formació en l'audiovisual. Al seu torn, el catedràtic Romà Gubern va lamentar que la convergència entre suports audiovisuals i la tecnologia digital és poc present en el projecte de llei.

En representació dels productors audiovisuals, Ramon Colom, Jaume Ferrús i Javier Atance van coincidir a dir que la llei se centra més en la política lingüística que en la problemàtica del sector cinematogràfic. Malgrat això, van reconèixer que volen una «discriminació positiva» per al cinema català i en català, en paraules de Colom.

Ferrús va destacar l'excessiva ambició de la llei pel que fa als terminis i Atance es va queixar de l'«elevat» percentatge del 50% exigit en la participació en les coproduccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.