La futura Casa de Cultura inclourà un centre de formació teatral i la biblioteca municipal Ernest Lluch

Ja s'ha rebut el projecte bàsic i s'està redactant l'executiu, però no hi ha dates

El director de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, Josep Maria Torner, va presentar ahir la memòria del 2009: 939 activitats culturals i socials i 1.672 classes impartides en 71 cursos, amb un total de 77.631 usuaris. Per al 2009, el pressupost del centre ha baixat d'un milió i mig d'euros a 1.308.000 euros, sense comptar la partida destinada a la coordinació de la xarxa de museus locals. «Hem hagut de reduir el nombre d'activitats i, per exemple, s'ha passat de cinc a quatre concerts per cicle, però hem preferit apostar per oferir menys quantitat i mantenir la qualitat», va explicar Torner. En el cas de la Biennal d'art la dotació destinada a premis i compra d'obres s'ha rebaixat de 20.000 a 15.000 euros. I també s'intenta estalviar utilitzant cada vegada més el correu electrònic en detriment del paper, per difondre l'agenda d'activitats del centre. Pel que fa a les exposicions previstes per al 2010, s'han hagut de redistribuir entre aquest any i el vinent. Aquest any ha desaparegut el capítol d'inversions, un cop s'han enllestit les reformes a la recepció i els vestíbuls del centre. Ara, a la Casa de Cultura només li queda esperar que la Biblioteca Pública de Girona es traslladi a la seva seu definitiva, que encara no s'ha començat a construir, per poder tirar endavant l'ambiciosa reforma del seu edifici: el projecte Boira, de l'equip Mercadé-Fernández.

El nou edifici.

La direcció de la Casa de Cultura va rebre la setmana passada el projecte bàsic de la reforma del centre. «Volem que sigui un edifici amb molt de recorregut futur», va remarcar Torner. En el projecte es preveu, a més del centre cultural, altres espais adaptats a les necessitats del Conservatori i els arxius d'imatges d'Inspai, sense oblidar la Fundació Fita i un centre de formació teatral, que encara no se sap si gestionarà l'Associació Gironina de Teatre, responsable d'El Galliner. Quan comencin les obres, que no es faran per fases per enllestir-les abans, el Conservatori serà el centre que tindrà més problemes per continuar la seva tasca en espais provisionals. «A la Casa de Cultura no hi haurà tant de problema perquè fem una feina molt territorial i les activitats es poden redistribuir en diferents espais de la demarcació.»

Pagar als concerts.

A partir d'aquest any, els concerts de la Casa de Cultura ja no són gratuïts. «Ho vam fer per guanyar en comoditat i qualitat, i la gent ens ho ha agraït. A més, els preus de les entrades són molt assequibles.»

Hospici.

Hospici és el nom que, en referència a l'ús que havia tingut abans l'edifici de la Casa de Cultura, es donarà al nou web que s'obrirà a totes les entitats de les comarques gironines perquè hi anunciïn les seves activitats, com un taulell d'anuncis virtual en permanent actualització (www.casadecultura.org/noticiesculturals).

Projecte T.

Al projecte de foment del teatre amateur de les comarques gironines, s'hi van presentar l'any passat 33 obres, de les quals se'n van seleccionar 10 per participar en circuits de teatre local, i 4 van rebre ajuts per a la formació i producció. Aquest any hi ha 27 grups inscrits.

Les exposicions de l'any

Després de l'exposició d'August Puig, el primer cap de setmana de maig hi haurà la mostra Inund'art i, coincidint amb Temps de Flors, una exposició fotogràfica de Jordi S. Carrera sobre les mostres florals de les comarques gironines, que serà itinerant. A l'estiu hi haurà l'exposició de la Biennal i, al setembre, s'hi vol portar la recent mostra sobre la pagesia del Museu de la Mediterrània de Torroella. A l'octubre arribaran el Giroscopi i el Vad, i l'any s'acabarà amb L'atles paisatgístic de les comarques gironines i l'exposició De la mecànica a la nanotecnologia, coproduïda amb el Museu de la Tècnica de l'Empordà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.