SERGI DURÀ

ESCRIPTOR

«La corrupció dóna vots a València»

La seua discapacitat visual no ha sigut cap obstacle perquè l'autor de «Coincidencias» presente una visió corrosiva i humorística del difícil panorama polític i social del País Valencià –amb referències al «cas Gürtel»– però extensible també a qualsevol part del món
La corrupció política, la crisi econòmica, el terrorisme o la violència contra els animals són grans problemes que vosté ha decidit combatre amb humor.
–«És que davant el descontentament i l'inconformisme es pot respondre de tres maneres: amb violència, amb insubmissió o amb humor. I jo utilitze l'humor com una safata per presentar primer l'entreteniment, perquè la literatura ha d'entretenir però no distraure, i si aconseguisc que les persones passen un moment divertit, millor que millor. Ara bé, per damunt d'aquest embolcall estan els problemes reals a què fas referència en la pregunta, les coses serioses sobre les quals m'agradaria que el lector fera una reflexió.»,
–Al llibre hi ha referències molt clares del cas Gürtel al País Valencià. És una coincidència que el text aparega precisament ara?
–«Sí. El llibre és fruit de la necessitat que jo tenia de fer una cosa diferent a les anteriors en què tractava els mateixos temes però amb molt de dramatisme. Ara parle de le mateixes coses amb humor.»
–I creu que després de riure's amb les aventures de Yisel Charboneau i José María la gent pot arribar a la reflexió?
–«Jo crec que sí, que la gent pot acabar concloent que la realitat és molt dura i lletja; que l'Església catòlica comet errades una darrera d'una altra; que moltes institucions públiques estan podrides; que la violència de tot tipus és el pa de cada dia, i que al País Valencià, Catalunya, les Illes i Madrid vivim envoltats de corrupció.»
–És el problema més greu que tenim, el de la corrupció?
–«La corrupció és humana, i la gent, com les fruites, es corromp. El problema és que al País Valencià, no sé ben bé per què, la gent prefereix girar l'esquena.»
–Adverteix que cal no confondre optimisme amb engany. Viu la societat valenciana enganyada amb l'optimisme dels grans fastos?
–«Ací el problema que tenim és que la televisió autonòmica, controlada pel PP, només parla de festes i de l'oratge. I és el canal de referència per a moltíssima gent, dissortadament. Això no obstant, jo crec que tot això que estem patint els valencians no va a durar molt.»
–Algunes crítiques asseguren que Coincidencias serà un referència d'ací a uns anys?
–«No ho sabria dir, però de segur que aquest període s'estudiarà als llibres d'història com una època molt significativa. Ha arribat el moment de dir prou a tanta corrupció, perquè hi ha una crisi molt forta i la corrupció és molt cara.»
–Sent tan crític amb el govern valencià, ha tingut algun problema a l'hora de presentar el llibre?
–«No. La gent de què parle al text passa de tot i tenen molts amics al món judicial. A més, el problema al País Valencià és que la corrupció dóna vots.»
–No confia en l'actuació judicial contra la corrupció?
–«No, tenen molts amiguitos del alma perquè qualsevol iniciativa judicial tire avant.»
–És un llibre exportable fora del País Valencià?
–«Sí, perquè parla de coses molt conegudes, com ara la conversació telefònica del Te quiero un huevo, la Fórmula 1, l'America's Cup i d'altres coses més valencianes però que també passen a tot el món.»
–He trobat a faltar més crítiques a l'oposició.
–«No es pot criticar l'oposició perquè no existeix, no té projecte visible per a la gent, ni espai als mitjans de comunicació, ni cap iniciativa. L'única persona representativa que està enfrontant-se al Consell, que està denunciant la corrupció i la gestió des de l'accident de metro fins al tema de les licitacions de F1 o el Cabanyal és Mónica Oltra. Però l'oposició del PSPV-PSOE jo no sé on està.»
–Com a gran defensor dels animals, i al llibre queda clar, què li sembla que el govern valencià haja decidit protegir les corregudes de bous?
–«Els presidents de València i Madrid han actuat com a reacció al debat que es viu a Catalunya, on hi ha més gent que té clar que els animals viuen un drama que s'ha de tallar.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.