Rescaten dos llenços del Prado per exposar-los al castell de Figueres

Formaran part de l'exposició «Álvarez de Castro i el seu temps (1749-1810)»

El 21 de gener de 1810 Mariano Álvarez de Castro va morir a les quadres del castell de Sant Ferran de Figueres. Amb motiu del segon centenari de la mort de qui va ser un dels generals espanyols més coneguts de la guerra del Francès (1808-1814), el Ministeri de Defensa ha projectat una exposició que pretén recordar la seva figura, enquadrant-la en el seu context històric i revisant alguns dels episodis militars en els quals va participar durant els segles XVIII i XIX.

L'exposició Álvarez de Castro i el seu temps (1749-1810), que tindrà lloc precisament al castell de la capital empordanesa, del 26 de març al 18 de juny, tindrà com a grans protagonistes dos monumentals llenços del Museu del Prado, la restauració dels quals l'ha patrocinat el Ministeri de Defensa amb la coordinació de la pinacoteca. Concretament són El gran dia de Girona, de César Álvarez Dumont, i El cadàver d'Álvarez de Castro, de Tomás Muñoz Lucena, dos olis sobre tela de grans dimensions (3,30 per 4,88 metres i 3 per 4,75 metres) premiats, respectivament, amb medalles de segona classe a les Exposiciones Nacionales de Bellas Artes de 1890 i 1887. Els quadres formaran part de la col·lecció permanent del futur museu militar del castell de Figueres, cedits, inicialment, per un període de cinc anys en règim de dipòsit pel Museu del Prado.

Quadres viatgers

D'aquesta operació de rescat destaca el llarg itinerari viscut pels quadres abans d'arribar a Figueres. En el cas d'El gran dia de Girona, recreació d'un episodi clau del setge de Girona de 1809 –del qual hi ha una versió anterior de Martí i Alsina que s'exposarà a la nova seu de la Generalitat a Girona– va ser exposat a la presidència del Consell de Ministres entre 1890 i 1924; abans de passar a mans de l'Instituto de Enseñanza de Ciudad Real, primer, i del Museu de Belles Arts de la mateixa ciutat, després, on ja va quedar oblidat fins que el 1992 el Museu del Prado el va recuperar. Pel que fa a El cadàver d'Álvarez de Castro, va ser exposat a Viena el 1888, un any abans de restar en règim de dipòsit a l'Ajuntament de Barcelona durant gairebé un segle. El 1987 va tornar al Prado, el seu propietari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.