Alfonso Borragán retratarà el riu Ter amb càmeres d'argila

És un dels cinc treballs en procés de l'exposició «Paisatge?», que el Bòlit inaugurarà el mes de maig

El mes de maig, s'inaugurarà al Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, l'exposició Paisatge?, confeccionada a partir de diversos treballs relacionats amb el paisatge i les seves distintes i variables tipologies (natural, urbà, emocional...). La mostra inclourà intervencions específiques sobre el territori, com la que portarà a terme l'artista càntabre Alfonso Borragán al riu Ter, amb la col·laboració de Provi Casals, professora del centre cultural La Mercè.

Provinent de Bristol (Regne Unit), on ha perfeccionat les tècniques de l'argila i la ceràmica, Borragán dirigirà a Girona el taller Càmeres de terra, una particular pràctica de l'art en el paisatge basada en la creació col·laborativa, el contacte amb l'entorn i la creativitat a través de la vivència del riu; extraient-ne les seves imatges més ocultes mitjançant la creació de càmeres fotogràfiques elaborades per ell mateix amb els materials que li proporciona l'entorn: fang i argila.

«Construeixo artefactes capaços de generar o capturar imatges per intentar entendre el meu entorn. Busco fotografiar l'essència de la qual estan formades les coses», afirma l'artista. I és en aquest procés de recerca d'allò més primari que Borragán fa ús d'una de les tècniques més antigues de la captura d'imatges: la càmera fosca («un retorn a la caverna», diu) i el cianotip (l'ús de sals de ferro que ofereixen un curiós revelat blau).

Pescar imatges

El taller tindrà lloc en diferents dies dels mesos de març i abril. Sempre amb el component lúdic, amb la disposició de tres elements fonamentals de la vida (l'aigua, la terra i el foc: el riu, el fang i la cocció ceràmica) i la manifesta voluntat de «reprendre» el riu Ter, un riu «maltractat». El punt culminant tindrà lloc el 22 d'abril amb el llançament de les càmeres d'argila al riu per tal de capturar les imatges i que, d'alguna manera, «el riu es fotografiï a si mateix».

El bloc http://bolitgirona.blogspot.com/ seguirà tot aquest procés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.