L'actor John Malkovich participarà en els actes del centenari del Metropol

Admirador de l'obra de Jujol, oferirà l'espectacle «The infernal comedy» i pronunciarà una conferència

La regidora de Cultura de Tarragona, Carme Crespo, va explicar ahir que quan l'Ajuntament va proposar a l'actor John Malkovich que participés en els actes del centenari del Teatre Metropol, aquest s'hi va avenir aviat. «Està molt content de sumar-se al centenari», va dir Crespo. Sense fer gaire soroll mediàtic, l'actor nord-americà ja s'havia escapat diverses vegades al Camp de Tarragona per visitar alguna de les obres modernistes de l'arquitecte Josep Maria Jujol (1879-1949), com ara l'església de Vistabella (la Secuita) i les tres cases que va dissenyar als Pallaresos. Malkovich passarà ara tres dies a la ciutat de Tarragona per conèixer una altra de les obres cabdals de Jujol i participar activament en els actes del centenari del Metropol. El dia 20 de maig, Malkovich prendrà part en una taula rodona sobre Jujol i el Metropol, en la qual també participaran l'arquitecte Josep Llinàs, autor de les obres de rehabilitació del teatre tarragoní, i l'artista plàstic Perejaume, moderats pel crític d'art d'El Punt Antonio Salcedo. Tindrà lloc a la platea del mateix teatre, a les dotze del migdia.

A més, els dies 20 i 21 de maig, Malkovich oferirà dues sessions de l'espectacle The infernal comedy, un concert líric teatral, dirigit i interpretat per ell mateix, que es acompanyat a l'escenari per l'Orcherter Wiener Akademie i les sopranos Bernarda Bobro i Maria Arnet. Aquest espectacle també forma part de la temporada de primavera del Metropol, que ahir mateix va presentar la regidoria de Cultura (vegeu peça annexa).

Però l'Ajuntament ha organitzat altres actes per celebrar els cent anys del teatre i «posar en relleu la importància arquitectònica i artística de l'edifici», segons Carme Crespo. Es muntaran quatre exposicions: una del fotògraf Josep M. Alberich sobre l'obra de Jujol a les comarques de Tarragona (del 29 d'abril al 30 de maig, al Museu d'Art Modern); una altra de produïda pels estudiants d'expressió gràfica arquitectònica de la Universitat Internacional de Catalunya (del 28 d'abril al 23 de maig, al vestíbul del Metropol); una que reunirà plànols i fotografies del treball de rehabilitació realitzat per l'arquitecte Josep Llinàs (del 7 de juny al 5 d'agost, al Col·legi d'Arquitectes), i, finalment, una mostra dels espectacles que s'han presentat al Metropol en els últims quinze anys i que s'exposarà de forma permanent al vestíbul del teatre a partir del 28 de maig.

Altres actes d'aniversari seran les conferències del fill de Josep M. Jujol (el 28 d'abril) i del professor d'història de l'art Antonio Salcedo (13 de maig); l'edició d'un llibre sobre els cent anys del teatre, inclòs dins la col·lecció Quaderns de l'Arxiu i que es presentarà el 9 de juny; i una festa modernista que oferirà la companyia Trono Villegas el dia de Sant Jordi, al pati del Metropol.

LA PROGRAMACIÓ

23 d'abril (21.30 h)
Actuació de la companyia IT Dansa
30 d'abril (21.30 h)
Un marit ideal, amb Joel Joan i Abel Folk
6 de maig (21.30 h)
Espectacle de dansa de Gelabert Azzopardi
7 de maig (21.30 h)
Concert d'Ismael Serrano
9 de maig (19.30 h)
Non Solum, amb Sergi López
12 de maig (21.30 h)
Exercicis d'amor, de la companyia El Pont Flotant
20 i 21 de maig (21.30)
The infernal Comedy, de John Malkovich
23 de maig (19.00 h)
Espectacle de circ amb Botproject
29 de maig (19.00 h)
Espectacle de circ amb Deados
28 de maig (21.30 h)
Boulevard, amb direcció de Carol López
10 i 11 de juny (21.30 h)
Festival de música independent Gea
12 de juny (21.30 h)
Ramon Simó dirigeix Petita feina per a pallasso vell
13 de juny (19.30 h)
Concert de Roger Mas
19 de juny (21.30 h)
Festa del centenari del Metropol, dirigida per Ramon Simó

Antic Teatre del Patronat Obrer

Obra modernista de l'arquitecte Josep Maria Jujol, el Metropol va ser construït per encàrrec del Patronat Obrer Catòlic. Les obres de l'aleshores anomenat Teatre del Patronat Obrer es van allargar durant tot l'any 1909 i l'edifici es va inaugurar el 9 de gener del 1910. En aquests cents anys n'ha vist de tots els colors i ha esdevingut no només un teatre, sinó un espai historicoartístic de vital importància per a la ciutat. Al llarg del temps ha estat utilitzat com a teatre, cinema i auditori de música, com a redacció del diari La Cruz i com a local de les seccions tarragonines d'Acció Popular Catòlica i Acció Catòlica de la Dona. Un cop instaurada la República va començar a anomenar-se Teatre Metropol. Posteriorment va ser adquirit per l'Arquebisbat de Tarragona, i a partir del 1952 l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle es va encarregar de gestionar-lo. Durant els anys vuitanta també va funcionar com a cinema. L'any 1987, el Metropol es va clausurar, fins que, tres anys més tard, va ser adquirit per l'Ajuntament de Tarragona amb la voluntat de recuperar-lo com a teatre. L'any 1995, el Metropol tornava a obrir les portes després d'una rehabilitació que va anar a càrrec de l'arquitecte Josep Llinàs, i que va ser reconeguda l'any següent amb el premi FAD i el premi Rehabitec.

En aquests últims 15 anys, al Metropol s'hi han organitzat 3.750 actes i hi han passat 1.200.000 espectadors, segons va dir ahir la regidora de Cultura, Carme Crespo. El teatre té una capacitat per a 504 espectadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.