El teatre i la música dinamitzen cinc espais de la batalla de l'Ebre

Artistes com Marc Parrot, Albert Roig i Carles Santos hi prendran part

Els espectacles que conformen la mostra no estan relacionats directament amb la batalla de l'Ebre. La vicepresidenta del Comebe i directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Maria Jesús Bono, va explicar ahir: «Són propostes creades per artistes que han utilitzat elements comuns del nostre passat, que formen part de la nostra memòria democràtica i que han estat clau en la llarga i difícil lluita contra el franquisme.» El Comebe ha destinat 45.000 euros a preparar la mostra, que es repetirà l'any que ve si l'acollida del públic és prou bona en aquesta primera edició.

El concert d'homenatge als cinquanta anys de la Nova Cançó que proposa Marc Parrot es durà a terme dissabte al cinema de la Unió Social de Flix (19.00 h), poble que ha rehabilitat i museïtzat el refugi antiaeri de la Guerra Civil. El 10 d'abril, s'ha programat un espectacle infantil en què Toni Giménez homenatjarà el desaparegut Xesco Boix, pioner de l'animació infantil a Catalunya. L'espectacle es durà a terme al castell de Móra d'Ebre, que durant la batalla de l'Ebre era un lloc de distribució de material i de classificació sanitària i que va quedar molt malmès l'estiu del 1938 pels bombardejos de l'exèrcit franquista.

El 17 d'abril, al teatre que hi ha al centre d'interpretació Soldats a les Trinxeres de Vilalba i els Arcs, es posarà en escena l'obra Alícia ja no viu aquí (la dona a Espanya 1939-1981), una proposta de la companyia Projecte Galilei. Creat i dirigit per Pablo Ley i Josep Galindo, el muntatge, barreja de cabaret literari i de teatre document, ressegueix la història de la dona durant el franquisme, és a dir, quatre dècades de submissió a l'home, la família, l'església, la policia i altres poders fàctics. El quart espectacle previst de la mostra és una estrena. Es tracta del recital poètic i musical Sol i Soldó, que unirà els talents del poeta Albert Roig, del músic Carles Santos i de l'artista Perejaume, el 24 d'abril, al centre d'interpretació Les Veus del Front del Pinell de Brai. «És una trobada d'amics, entre un home de muntanya, que és el Perejaume; un home de mar, que és el Santos, i un home de riu, que sóc jo», va explicar ahir el poeta tortosí. I també una estrena serà l'espectacle que tancarà la mostra, l'1 de maig, al Poble Vell de Corbera d'Ebre. És Contes i revoltes de l'Ebre, amb què Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries recullen totes les batalles que han tingut el territori com a escenari: «Des de l'arribada del cabdill Túbal, que segons la llegenda va donar nom al riu i a la península, l'Ebre ha estat el paisatge d'històries contades i cantades», segons Artur Gaya, membre del grup. El llegat de la cultura àrab, la vida i el treball al camp, la trista batalla de l'Ebre i les recents mobilitzacions per defensar l'aigua i el futur del territori són històries que el grup ebrenc cantarà en el recital.

Batalla poc teatral

La batalla de l'Ebre no ha generat gaire dramatúrgia teatral, llevat d'alguna excepció com En un barquito de vela, un espectacle que la companyia Teatre Kaddish representa des de fa dos anys pels escenaris catalans. El dramaturg Pablo Ley va afirmar ahir:«Si la companyia Projecte Galilei en tingués l'oportunitat, si algú ens punxés una mica, no ens costaria crear un espectacle que tingués la batalla com a rerefons. La memòria històrica funciona. Té una poètica que connecta amb el públic d'una manera brutal.» Des de fa uns anys, Josep Galindo i Pablo Ley promouen el Projecte Galilei de recuperació de la memòria històrica del segle XX, que fins ara els ha portat a adaptar per al teatre Homenatge a Catalunya de George Orwell, La ruta blava de Josep M. de Sagarra i La Maternitat d'Elna d'Assumpta Montellà. A més a més, Ley ha intervingut en l'adaptació de L'auca del senyor Esteve, el clàssic de Santiago Rusiñol que ell ha traslladat als anys del franquisme i que s'ha representat al TNC fins diumenge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.