El CPAC demana que la llei del cinema atengui els videojocs

El Col·legi de Professionals de l'Audiovisual de Catalunya (CPAC) reclama que la nova llei del cinema pari atenció als videojocs, amb un punt específic a la redacció que en prevegi el foment a la producció i comercialització, alhora que promogui la normalització del gènere en llengua catalana. «Tenim excel·lents creadors i cal una aposta per tenir empreses importants», indica Daniel Condeminas, degà del CPAC, qui considera que la llei hauria de poder plantejar «sinergies» entre les produccions de ficció, com ara els films d'animació i el desenvolupament posterior de videojocs que hi estiguin relacionats, amb l'objectiu d'equiparar Catalunya amb el que ja es fa a d'altres països. Aquesta és una de les propostes que el CPAC va traslladar ahir als grups parlamentaris i al mateix Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació per tal de «millorar» alguns aspectes de la normativa, que es troba en la fase d'esmenes abans de l'aprovació definitiva. Tot i així, el col·lectiu assegura que s'ha sentit «escoltat» i es mostra en general satisfet d'una llei que considera «una oportunitat per al sector».

El CPAC també demana la creació, en el termini d'un any, de l'agència de l'audiovisual de Catalunya, un ens que superi les funcions de l'ICIC i que esdevingui una «autoritat» que permeti, sobretot, obrir l'accés al crèdit per a les obres audiovisuals, un crèdit que el col·legi considera del tot «insuficient». Respecte a la voluntat d'assolir l'equitat lingüística que proclama la nova llei, el CPAC sol·licita que aquesta es produeixi també en la promoció de les pel·lícules, és a dir, que el tràiler i el títol del film (si no és l'original) es difongui també en català per tal de fer «visible» la diversitat lingüística. En el paquet de mesures, el CPAC també ha insistit que la llei sigui més valenta per donar suport a la digitalització de les sales; reclama, així, que es creï una línia de crèdits i subvencions específiques per a les sales que s'acullin a les xarxa concertada de pantalles cinematogràfiques de Catalunya, una de les novetats de la normativa. «Que no marqui el ritme de la digitalització el mercat dominat per les majors, perquè això pot provocar la desertització de sales al territori», alerta Condeminas.

Europa beneeix els ajuts

D'altra banda, la Comissió Europea ha autoritzat el règim d'ajuts que la Generalitat ofereix a les empreses per augmentar les estrenes comercials de llargmetratges doblats i subtitulats en català, com un instrument de promoció de la diversitat cultural i el multilingüisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.