Badalona arrodoneix avui al Zorrilla el seu tribut a Margarida Xirgu

La Nit de les Guineuetes també reconeixerà la tasca de l'actor Jordi Dauder

L'espectacle d'aquesta nit arrodoneix l'homenatge que aquest any Badalona ret a la figura de Margarida Xirgu, que s'ha concretat amb la publicació de la seva biografia a càrrec de Francesc Foguet i l'organització d'una exposició al Museu de Badalona. Avui, però, el reconeixement es trasllada a l'espai on Margarida Xirgu va aconseguir el màxim esplendor: a sobre d'un escenari, concretament el del Zorrilla, el mateix on l'actriu va començar a fer els primers passos en el món del teatre i on, anys després, va tornar diverses vegades com a actriu consagrada i reconeguda.

L'homenatge d'aquesta nit serà un espectacle íntim i emotiu que es concretarà amb la lectura de diverses cartes personals escrites per l'actriu a la seva família, una missiva de Jacinto Benavente adreçada a ella, alguns articles periodístics i fragments del llibre de Foguet. Els actors Toni Forteza, Anna Azcona i Clara Moliné Xirgu posaran la seva interpretació al servei de l'espectacle, acompanyats de la música a càrrec de la soprano Rosa Mateu i la pianista Eugènia Gassull. El muntatge s'acompanyarà amb músiques d'Enric Granados, Enric Morera i peces de Federico García Lorca. El regidor de Cultura i Patrimoni, Mateu Chalmeta, explica que amb aquest reconeixement es vol «saldar un deute pendent amb una de les figures més destacades de les arts escèniques que, tot i no haver nascut a Badalona, es va formar i va viure a la ciutat».

La Nit de les Guineuetes

El lliurament de les Guineuetes, els premis creats pels Amics del Teatre Zorrilla per reconèixer espectacles i professionals badalonins que han destacat en l'àmbit de les arts escèniques, es farà en la segona part de la vetllada que coincideix, com cada any, amb la celebració del Dia Mundial del Teatre. El president d'Amics del Teatre Zorrilla, Jaume Arqué, assegura que «és un honor que l'homenatge a Margarida Xirgu es pugui fer en la Nit de les Guineuetes».

La Guineueta honorífica anirà a parar a l'actor badaloní Jordi Dauder, «com a representant d'una generació d'actors que fa molts anys van emprendre l'aventura de l'actor emigrant per triomfar lluny de la nostra ciutat», en paraules del jurat. El badaloní no podrà ser present en l'acte per compromisos laborals i està previst que agraeixi el premi en un vídeo que es projectarà durant la vetllada. Els espectacles i artistes nominats aquest any són la Dramàtica del Círcol per Chicago, el percussionista badaloní Aleix Tobias, el grup de gospel Sentits pel concert En clau de gospel, el Cor Aurica per Rossini entre amics, el col·lectiu Poesia i Cia per l'organització del cicle de poesia, Murtra Ensemble pel concert Jazz entre clàssics, el Casal Cívic de Pomar per l'organització de la Mostra de Teatre Jove de Badalona i el quadre escènic de la Cooperativa La Moral per la representació d'El miracle d'Anna Sullivan.

El premi al millor espectacle professional representat al llarg del 2009 al Teatre Zorrilla, triat per votació popular, serà per La maternitat d'Elna, dirigit per Josep Galindo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.