Internacionals a l'Ebre

El nou centre d'interpretació del Comebe a la Fatarella incideix en la internacionalització de la batalla de l'Ebre

Amb l'objectiu de transmetre la importància que la participació internacional va tenir en el desenvolupament de la Guerra Civil i de la batalla de l'Ebre, es va inaugurar ahir a la Fatarella el nou centre Internacionals a l'Ebre. Així, aquest nou centre d'interpretació aborda aquest aspecte del conflicte des de diverses perspectives, tant personals com militars o organitzatives.

«Amb aquest centre podem entendre com la guerra anava més enllà dels conflictes interns», va explicar durant la inauguració Maria Jesús Bono, directora general de Memòria Democràtica del Departament d'Interior i vicepresidenta del Comebe. La frase de l'historiador Herbert R. Southworth, que es troba a l'entrada del centre, ja dóna a entendre aquest objectiu: «La Guerra Civil espanyola va ser una part integrant de la història europea, i no es pot aïllar, separar ni diferenciar del desenvolupament del drama europeu.»

En aquest sentit, el nou centre es divideix en tres àmbits. En el primer es dóna a conèixer el context internacional de 1936, tant decisiu en el desenvolupament del conflicte. En el segon, es transmeten les motivacions personals de la participació internacional, així com s'explica les posicions que van adoptar els diversos estats davant del conflicte espanyol. I per últim, s'aborda la importància de la política internacional en el desenllaç del conflicte.

Un dels veïns de la Fatarella que ahir va acudir a la inauguració del centre, Josep Pujades, de 91 anys, va patir en primera persona el conflicte bèl·lic, i va viure de manera molt especial l'obertura d'aquest espai: «Quan els explico als meus néts tot el que vam viure durant la guerra, gairebé no em creuen. Aquests espais són molt necessaris, per això avui estic molt content», va explicar visiblement emocionat.

Promoció turística

Aquest nou equipament sobre la batalla de l'Ebre se suma als quatre que ja existeixen a les Terres de l'Ebre, i alhora amplia la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. Ara, els cinc centres ofereixen una visió global i completa tant de la Batalla de l'Ebre com de la Guerra Civil, i a la vegada també són un atractiu turístic del territori. Felip Monclús, director dels serveis territorials d'Innovació, Universitat i Empresa de les Terres de l'Ebre va destacar durant la inauguració la potencialitat turística d'aquest nou espai, «ja que pot atreure els descendents dels voluntaris internacionals». En aquest sentit, Monclús va assegurar: «El turisme ens ha de portar a passejar pel territori i, sobretot, ha de generar riquesa.» Carme Pelejà, alcaldessa de la Fatarella, també es va mostrar molt satisfeta amb el nou espai: «De ben segur que serà un al·licient i un atractiu perquè la gent vingui a conèixer el poble.»

El centre, però, no només pretén recordar el paper d'Europa i de les brigades internacionals en el conflicte bèl·lic, sinó que també té un objectiu didàctic. Com va explicar la directora general de Memòria Democràtica «els centres d'interpretació també són una eina de divulgació històrica i pedagògica per transmetre uns valors socials, ja que tenen lectures a diferents nivells». Així, aquest nou centre de la Fatarella també es presenta com un espai didàctic, per tal de transmetre el llegat històric del nostre país de generació en generació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.