cultura

L'Orquestra de Cambra de Tortosa debuta a la catedral amb obres de Bach i Pergolesi

La nova formació té una vintena de músics professionals

La cantata Non sa che sia dolore, una de les poques que Bach va escriure en italià, i l'Stabat Mater, de Pergolesi, formen el programa de música sacra que la nova Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO) ha escollit per al seu concert de presentació, avui al vespre (21.30 hores) a la catedral. La nova formació de músics professionals té l'objectiu de consolidar-se i esdevenir una plataforma per dinamitzar el panorama cultural de Tortosa i del territori en l'àmbit de la música simfònica i de cambra, tant d'àmbit clàssic com contemporani. A més, avui podrà disposar de les veus de la soprano tortosina Cecília Aymí i del contratenor barceloní Hugo Bolívar. En aquest sentit, a més d'una quinzena d'instrumentistes de corda i dels dos solistes, l'OCTO també té un flautista i un orgue.

El seu director, Jordi Bonilla, va presentar ahir l'orquestra al costat del president de l'OCTO, David Matheu, que va destacar que el repertori de l'orquestra conjuminarà tradició i modernitat. «Al territori hi ha moltes bandes de música, però els instruments de corda no hi tenen gaire cabuda», va recordar Matheu. «A més, hi ha molts músics que acaben els estudis i no poden tocar en una formació que siga del territori», va explicar el president de l'OCTO, que està preparant un repertori propi, basat en obres de nova creació, en partitures de compositors joves de les Terres de l'Ebre, i també en la recuperació de clàssics de Tortosa. En aquest sentit, Matheu va recordar que l'arxiu dels mestres de capella de la catedral és «immens», tot i que ha estat «molt poc explorat», i que Tortosa té músics per redescobrir com el mateix Felip Pedrell, Lamote de Grignon, Monclús o Nin.

La Casa de la Música

G.M.

Des del temps de la Segona República, Tortosa no havia tingut una orquestra de cambra estable, tot i que fa un anys va existir una secció de corda a la banda municipal, dirigida per Paquita Angelats. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va destacar ahir l'aposta de la nova Orquestra de Cambra de Tortosa per omplir aquest buit i per «posar en valor» la gent vinculada a la música de la ciutat i del territori. Bel també va anunciar que la nova Casa de la Música, construïda en un solar municipal al barri del Temple, serà la seu i el lloc d'assaig de l'orquestra. La previsió és inaugurar el nou equipament al maig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.