La futura estratègia cultural d'Europa es debat a Barcelona

El llibre verd es presentarà a l'abril

En un escenari de cruïlla marcat per la digitalització i la globalització, Europa debat com afavorir la indústria cultural per posar-la al centre del desenvolupament econòmic i social. «La cultura s'ha de situar al cor del projecte europeu», deia ahir la ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, en l'obertura del Fòrum Europeu d'Indústries Culturals, que organitza el govern espanyol (amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona) en el marc de la presidència de torn de la UE. «Gaudí continua generant més llocs de treball en un sol dia que els que menyspreen els creadors», va afegir-hi. El llibre verd, que s'acabarà d'elaborar a Barcelona després de mesos de debat, té com a eixos els temes centrals del fòrum, és a dir, el finançament, la professionalització del sector, la internacionalització i el desenvolupament territorial. Odile Quintin, directora general d'Educació i Cultura de la Comissió Europea, va subratllar que les indústries culturals ja suposen el 2,6% del PIB i generen més de 5 milions de llocs de treball a la UE. Quintin va apuntar ahir que una de les prioritats haurà de ser afavorir el finançament dels creadors. En aquest sentit, Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, va reclamar canvis fiscals perquè «invertir en cultura sigui atractiu per a les empreses».

La subsecretària del Ministeri de Cultura espanyol, Mercedes Elvira del Palacio, que es va referir a la cultura com «un sector capdavanter de l'economia de postcrisi», va comentar la necessitat de ser exigents amb la propietat intel·lectual, perquè «ningú hi invertirà si la indústria se sustenta en la gratuïtat total».

Contracimera

Els mateixos dies i com a resposta a la cimera de ministres de Cultura, diversos col·lectius socials i artístics han creat (D')Evolution Summit, els beneficis de la cultura, una iniciativa per fomentar «un model que incentivi la creativitat i no només la recaptació, i sobretot que no ataqui internet ni les noves possibilitats que ofereix la xarxa als creadors i a la societat en general». En aquest sentit, critiquen, entre d'altres, la llei d'economia sostenible, pels efectes que pot tenir a la xarxa. La cimera ciutadana se centralitza a Conservas (carrer de Sant Pau, 58 baixos). Aquest migdia faran una acció al Fossar de les Moreres amb l'actor Leo Bassi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.