El MHC recorda en imatges el pas de Santes Creus de monestir a monument

El Museu d'Història de Catalunya (MHC) inaugurarà demà una exposició fotogràfica que revela la història del reial monestir de Santes Creus entre el 1821 i el 1921, el període en què va passar de ser un monestir cistercenc, propietat de l'Església, a ser d'ús privat i, finalment, declarat monument nacional. La mostra Santes Creus. De monestir a monument: 1821-1921 celebra el 850è aniversari del conjunt i es podrà visitar, amb entrada gratuïta, fins al 16 de maig.

L'exposició tracta de la desamortització del 1820, és a dir, la subhasta dels béns de l'Església que van acabar a mans privades, l'abandó de la comunitat cistercenca que encara hi romania el 1835, les dues dècades en què s'hi instal·laren nuclis de població, els actes vandàlics que va patir i el moment en què va ser erigit monument nacional i que en va permetre la seva preservació. Les fotografies pertanyen a la família Sandoval, hereva de Justí Benet, un dels propietaris de les terres desamortitzades del monestir.

La mostra ja es va poder veure l'any 2008 al mateix monestir, però ara al MHC s'ha enriquit amb peces escultòriques i elements arquitectònics restaurats: un fragment de peu d'altar d'època visigòtica, una placa de pedra amb escut reial, un cimaci de capitell romànic adossat, un fragment de fris de la corona central de la rosassa, un fragment de traceria del claustre gòtic i dos vitralls originals del XII.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.