la crònica

Un homenatge amb molta història

Cançons catalanes tan tradicionals com En Joan petit, Marrameu torra castanyes o Iupi, ia! van ressonar ahir a l'espai històric del castell de Móra d'Ebre. El cantant per a públic infantil Toni Giménez va ser l'encarregat d'homenatjar el seu amic Xesco Boix, pedagog i pioner de l'animació infantil a Catalunya. Les tonades infantils de Boix, que ja fa 25 anys que va morir, perduren, i el seu material és encara una eina de treball per a mestres i educadors. Per això, tots els nens i nenes que ahir no es van voler perdre aquest espectacle no van dubtar a l'hora de cantar el balla-balla d'en Joan petit o de fer el compte enrere en la cançó de les cinc ampolles a dalt de la paret, com també ho van fer els seus pares i avis.

Toni Giménez va basar el seu homenatge en el repertori de Xesco Boix. Entre una cançó i l'altra, a més, va recordar al públic assistent qui va ser Xesco Boix i què va fer al llarg de la seua vida i de la seua carrera professional. «Va escriure cançons que ens ajuden a créixer com a persones», va comentar Giménez, i va afegir: «Boix va obrir nous camins, perquè no era costum fer cançons infantils.» Aquests apunts sobre Boix els va intercalar amb breus explicacions musicals i històriques –recordant, per exemple, els anys que estava prohibit cantar cançons populars catalanes– que avorrien els més petits però que refrescaven la memòria als més grans. I és que l'homenatge a Xesco Boix, dirigit a tots els públics, també va tenir cançons per adults com ara Guantanamera, el missatge de la qual era poc comprensible per als xiquets i xiquetes que tenien ganes de gresca, però força adient pel lloc en què s'interpretava. Per això, Giménez, cap al final de l'espectacle, va interpretar algunes danses, que van treure la son de les orelles a alguns assistents i van animar l'homenatge, arrancant força rialles entre el públic amb cançons d'aquelles que et fan tocar l'orella o el nas de qui tens al costat o bé fer-li pessigolles.

L'espectacle d'ahir forma part de la Mostra d'Espectacles de Memòria que ha iniciat el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), i l'objectiu del qual és difondre aquests espais a través de propostes artístiques. Un objectiu ben assolit, ahir, ja que alguns xiquets i xiquetes van aprofitar l'ocasió per explorar aquest espai històric amb les cançons de fons, i molts veïns de Móra hi van acudir tot fent un passeig pels voltants. La d'ahir va ser la primera activitat celebrada al castell de Móra d'Ebre, i el pròxim espectacle d'aquesta mostra serà a Vilalba dels Arcs, al Centre d'Interpretació Soldats a les Trinxeres, el dia 17 d'abril, en què es representarà l'obra de teatre Alícia ja no viu aquí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.