Pep Blay satiritza la corrupció urbanística en la novel·la «Pretòria»

«És una trama de Tarantino, amb l'humor del ‘Polònia' i la meva marca», diu l'autor

A Pretòria (Alisis), el president de la Generalitat juga al Lego. Aquest joc d'estructures esdevé una metàfora de com un governant planifica el país. «Odio que la construcció sigui el motor del desenvolupament; la construcció ara significa destrucció i és una gran ironia que tots els partits la potenciïn per sortir de la crisi.» Pep Blay, periodista musical, és autor de les novel·les Vampíria Sound (en què va tractar la nit i l'excés) i Eròtica Mix (sobre el sexe). Ell ja tenia al cap que la tercera tractés el poder i la corrupció, i la proposta que li van fer des d'Ara Llibres d'abordar el cas Pretòria va acabar de fer-lo decidir. «És una sàtira esperpèntica amb molt sentit de l'humor», adverteix l'autor, que lluny de voler fer tesi d'investigació, s'ha limitat a transformar en una novel·la les informacions que s'han publicat sobre la trama. El lector ho tindrà fàcil per identificar els protagonistes: l'alcalde, que és un bon golfista, és Bartomeu Maons, i milita a l'LSD; el regidor d'Urbanisme, fanàtic de les tapes, Manel de Broca; l'operador immobiliari Lluís Andreu Grues, Gruigi, un tipus perillós; l'exvicepresident Lluís Barrineta; el financer Macià Picapedra... «La veritat és que el cas Pretòria és un autèntic filó perquè tots els personatges corresponen a estereotips fàcilment caricaturitzables», assenyala l'autor. Pep Blay subratlla que en la confecció del volum ha constatat que la corrupció no entén ni de dretes ni d'esquerres, ni és patrimoni de rics ni de pobres: tothom hi pot caure. «És un comportament addictiu. Quina necessitat té d'embolicar-se una persona de més de 70 anys que ja ho té tot?», es pregunta.

«Crit de ràbia»

L'encàrrec en si mateix i la rapidesa amb què ha hagut d'escriure per mantenir el fil de l'actualitat, han estat els principals handicaps que ha hagut de superar Blay, però creu que la novel·la ho compensa per la «intensitat» que desprèn i la «força» amb què ha estat escrita. «Ha estat com un cop de puny sense deixar de riure, un crit de ràbia, i em sap molt greu que això s'hagi originat a Santa Coloma, on hi ha tanta gent que es fa un fart de pencar. És vergonyós i delirant», expressa.

La trama avança a partir de les investigacions de Rosa Blanca, una particular agent secreta catalana que fins i tot ha rebut d'amagat la Creu de Sant Jordi pels seus serveis a la nació. D'alguna manera, és l'alter ego de Pep Blay. Té una particular malaltia anomenada «melomania addictiva», que fa que no es pugui desprendre dels auriculars perquè necessita escoltar música les 24 hores del dia i, quan deixa de fer-ho, esdevé vulnerable: és el seu taló d'Aquil·les. «La música és la meva marca i he aprofitat el llibre per treure a la llum moltes referències a l'escena independent catalana.» Grups com Manel, Mishima, Roger Mas, Mazoni, etc., fan la seva particular aportació a la novel·la amb les lletres de les seves cançons. Però Rosa Blanca, a més de melòmana i patriota, té un referent claríssim per abordar les seves investigacions: Pep Guardiola, l'entrenador del Barça. «És el millor estratega del país!», subratlla l'autor.

Pep Blay (Tarragona, 1966) viu actualment a l'Escala. En la seva activitat com a cronista musical, ha biografiat grups com Els Pets, Sopa de Cabra i Enrique Bunbury. Tot i que Pretòria ha estat una novel·la d'encàrrec, diu que l'ha pogut portar al seu terreny i se la sent molt seva. Ara toca gaudir-la, però confia tornar al gènere. «Hi haurà una altra novel·la sobre poder i corrupció, però de ficció», sosté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.