L'església de Sant Miquel de Montblanc exhibeix la rica iconografia del teginat recuperat

El llarg i laboriós procés de restauració s'ha dut a terme al llarg de deu anys

Fa deu anys ningú s'imaginava que sortiria al temple de Sant Miquel un teginat de característiques úniques a Catalunya, que a més de ser el més antic dels medievals, és un dels més sencers que es conserven. Destaquen també les seves dimensions, que configuren els 300 m² d'embigat de fusta. «Una joia, i una peça excepcional.» Així el va descriure el professor de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC), Gener Alcàntara. Sota la seva direcció, han participat en el procés de conservació i restauració del teginat, una setantena d'alumnes d'aquesta escola que en règim de pràctiques i en campanyes d'estiu «han hagut de suportar temperatures infames».

Després d'un llarg procés de restauració, el resultat ha estat esplèndid. Les intervencions dutes a terme al teginat datat en el segle XIII, han inclòs la fixació de la capa pictòrica, de neteja i de consolidació del sostre policromat, les quals han permès descobrir l'extraordinària decoració de l'embigat, que es caracteritza per una rica iconografia representativa de l'art mudèjar. Els motius geomètrics, de bestiari amb éssers reals i éssers fantàstics, les figures humanes i els motius heràldics en són una mostra.

En una segona fase de restauració es preveu la instal·lació d'un tipus d'il·luminació més adequada, per poder apreciar millor la rica i variada decoració del teginat a Sant Miquel. Ara, les parets del temple llueixen una catorzena de quadres que formen part de la petita mostra fotogràfica que permet apreciar amb més detall la diversitat de motius pictòrics que corresponen a sota les voltes i que ha realitzat el professor i director de la restauració Gener Alcàntara. Les imatges documentades i la història i construcció de l'edifici també es recullen al llibre i el DVD. L'església de Sant Miquel de Montblanc i el seu teginat. Les obres de reforma han estat finançades, entre altres institucions, per l'Ajuntament de Montblanc, l'Arquebisbat, la Diputació i la Fundació Martí l'Humà.