Per primer cop baixen les visites als espais de Dalí, però la Fundació tanca l'any amb 4 milions de benefici

El descens va ser del 3,4% en relació amb el 2008 i s'atribueix a la crisi del turisme

L'art tampoc s'escapa de la crisi i aquest és el motiu principal que els responsables de la Fundació fan de la lleugera baixada de visitants als espais dalinians. La tendència a l'alça dels darrers anys, doncs, s'ha invertit. I on s'ha reflectit més el descens ha estat en l'apartat de visita de grups. Si bé pel que fa als visitants s'ha trencat la tendència a l'alça dels darrers anys, aquesta s'ha mantingut en els resultats econòmics de la Fundació. Les inversions el 2009 van ser de 4,4 milions –el 75% va ser per a l'adquisició d'obres o documents–; les despeses, 8,9 milions; els ingressos, 13 milions, i l'excedent resultant, 4 milions.

La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, va qualificar el 2009 com un any important en l'adquisició d'obres –se'n van adquirir set entre dibuixos, retrats i olis– i en la realització d'exposicions temporals.

En la presentació de la memòria de l'exercici 2009, que es va fer ahir, els responsables executius de la Fundació van tornar a destacar el treball que es fa per preservar els drets de la marca Dalí, així com l'autenticitat de les seves obres. En aquest sentit, el Centre d'Estudis Dalinians va atendre la petició de verificar 106 obres i només 13 van ser considerades autèntiques. Algunes de les demandes d'autenticitat les va fer l'FBI, organisme amb qui la Fundació col·labora habitualment.

Una de les novetats és la possibilitat de descarregar a través de l'Iphone el joc educatiu basat en la Persistència de la memòria.

Austràlia, rendits al geni

De les exposicions celebrades l'any passat destaca Salvador Dalí. Liquid Desire, que es va fer a la National Gallery de Melbourne (Austràlia). Va rebre 332.520 visitants i ha estat la segona més vista en la història d'aquest prestigiós espai. «Ha suposat un abans i un després per la National Gallery perquè a partir de l'èxit, a Austràlia s'ha potenciat l'interès pel surrealisme», ha dit Aguer. L'interès universal pel geni figuerenc es manté intacte, encara que el gerent, Joan Manuel Sevillano, va recordar que la Fundació ha aturat tots els projectes de pel·lícules sobre Dalí que estaven a punt de rodar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.