La gestió i programació del nou teatre de «la Cate» de Figueres serà municipal

Estarà acabat l'any vinent, tindrà una capacitat per a 300 espectadors i serà una alternativa a El Jardí

Ahir es va signar el conveni que suposa la participació de l'Ajuntament en la rehabilitació de l'històric edifici del Patronat de la Catequística. L'aportació municipal serà d'1,2 milions, repartits en tres anualitats, que servirà per finançar la rehabilitació de la sala del teatre, que ja s'ha començat a fer. A canvi, l'Ajuntament tindrà a la seva disposició pels propers 25 anys una sala per a actes culturals –teatre, música i cinema–, de capacitat mitjana –300 espectadors– i que serà una alternativa a El Jardí. Per tant serà des de l'àrea de Cultura que s'assumiran les despeses de gestió i la programació.

La recuperació de la sala del teatre és la segona fase de la rehabilitació de l'edifici del patronat, segons el projecte que ha redactat l'arquitecte Jaume Torrent. L'any passat ja es van estrenar les noves dependències construïdes a façana de ponent, on hi ha la seu de l'Agrupament Escolta Sant Pere, que és una de les deu entitats que hi ha en el patronat. La reforma del teatre suposa dotar-lo amb elements tecnològics i serveis complementaris –vestidors, sala de control...– que no tenia i renovar tot l'interior. Desapareixeran les localitats de la primera planta, i allà hi haurà la sala de control tècnic. L'accés al teatre es farà a través del vestíbul d'entrada de l'edifici –on s'instal·laran les taquilles– i de l'espai on es fan exposicions, que també serà remodelat. L'obra es complementa amb la reforma de tot l'espai exterior, de manera que desapareixerà la pista i la tanca del davant, i s'hi adequarà una plaça que també servirà per fer-hi activitats. Aquest espai s'annexionarà a la vorera de la ronda Rector Aroles. Més endavant es reformarà la primera planta com a hotel d'entitats.

Posar-se al dia d'espais culturals

En els propers mesos poden coincidir tres obres que tindran un benefici molt gran per a Figueres i que serviran per compensar el dèficit endèmic d'equipaments culturals per fer-hi espectacles. Són la reforma del teatre de la Cate, la represa de les obres del Casino Menestral i la construcció de l'auditori dels Caputxins. Un cop aquests equipaments estiguin a disposició de la ciutat, el primer serà el de la Catequística i, en cap cas abans d'un any, es podrà esponjar El Jardí. Ara tot passa per aquest equipament, que té unes prestacions massa elevades per a alguns dels espectacles que s'hi fan.

Ahir, el president de la Catequística, Lluís Ylla, i l'alcalde de Figueres, Santi Vila, estaven satisfets per haver completat la signatura d'un conveni que ha estat complex. «Pocs equipaments com la Catequística tenen tant de valor per a la ciutat», va dir Vila. L'entitat va néixer el 1921 i l'edifici actual –dissenyat per Emili Blanch– es va inaugurar el 1932. D'estètica anomenada racionalista, ha estat un dels focus culturals del segle XX a Figueres. Ara el Patronat de la Catequística acull deu entitats i ha recuperat el dinamisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.