2.587 dibuixos i 311 definicions de Déu

Els dies 5 i 6 de juliol de 1983, dins la sala gran de la torre Saint-Nicolas que domina el port de La Rochelle, Valère Novarina, un dels més destacats creadors de l'escena i l'art francès, va fer 2.587 dibuixos amb tinta negra i llapis vermell durant 24 hores seguides. Cada dibuix representava un personatge de la seva obra Le drame de la vie, que va estrenar (només una part, després en va anar fent successives funcions) l'any 1986 al festival d'Avinyó. Els fruits d'aquella performance maratoniana; és a dir, els 2.587 dibuixos d'aquest escriptor, dramaturg, escenògraf, pintor i dibuixant, es poden veure ara, i fins al 27 de juny, a l'Arts Santa Mònica.

«Recordo la seva energia terrenal, concentrada i gairebé muda que, de vegades, deixava escapar uns cops de peu, ja no recordo si havíem menjat o begut, si Valère havia fet alguna pausa, un llarg contínuum fluid», detalla Brigitte Rambaud, comissària de l'exposició i col·laboradora de Novarina en aquella acció.

L'exposició, de nom El teatre del dibuix, mostra la totalitat dels dibuixos col·locats exactament en l'ordre en què van ser fets (i això es nota, sobretot per la «manca d'energia» amb què l'artista va fer els últims traços). I també es pot escoltar un enregistrament sonor, de l'actriu Laurence Mayor, de 311 definicions de Déu, extretes d'un altre dels llibres de Novarina, Le chair de l'homme, a més d'un film de Jean-Paul Lebesson que recull el procés de creació dels decorats de Le drame de la vie.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.