Mataró engega la rehabilitació d'una de les naus de Can Marfà per fer-hi el museu del gènere de punt

El nou espai expositiu, que estarà acabat d'aquí a vuit mesos, ocuparà 2.527 m²

Després de molts anys insistint i batallant, finalment la Fundació Vilaseca podrà exposar la col·lecció de màquines antigues del tèxtil allà on volia. En realitat, però, aquest museu del gènere de punt representa la primera fase del futur museu de Mataró. Si bé durant el 2009 es van dur a terme uns treballs de consolidació estructural a la fàbrica, inclosa en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró, la rehabilitació es concentrarà ara a l'interior de la nau més curta del conjunt fabril per dotar-la de la infraestructura necessària per desenvolupar-hi els usos museístics.

Els treballs, que costen 3,1 milions d'euros, aniran a càrrec de l'empresa G-56 SA. L'immoble consta de planta baixa, primera planta i segona planta i disposa d'un espai a sota coberta per allotjar-hi les instal·lacions. Per adequar-lo a les normatives d'evacuació i accessibilitat, es planteja la necessitat de construir un nucli d'escales i un ascensor muntacàrregues a la façana sud de la nau, així com la reconstrucció d'una escala a la torre existent a la façana nord i d'un segon elevador per tal de millorar els recorreguts dels usuaris a l'interior de l'edifici.

L'equipament municipal serà bàsicament per a exposicions, que seran permanents a la primera i segona planta i temporals a la planta baixa. També s'ha previst una zona de taller tècnic per al manteniment i posada en funcionament de les màquines de gènere de punt, i una zona interna de despatxos i sala de reunions. El projecte mantindrà i reforçarà la fonamentació existent i preveu l'ampliació de l'edifici. Es mantindran els pilars de fosa centrals, situats cada 3,2 metres, i els sostres de volta catalana de rajola ceràmica. Els primers treballs que s'hi faran consistiran en enderrocs interns i a desmuntar la coberta inclinada.

Cinc seccions diferents

L'àmbit d'exposició permanent es planteja com a espais diàfans, lliures de compartiments, que donaran cabuda a les diferents seccions del museu. En la primera, es farà una introducció sobre la naturalesa del gènere de punt, les característiques i la qualitat de la malla. En un segon espai, es parlarà de la història de la producció i s'exposaran eines, màquines i les peces més típiques. Al tercer, s'explicarà el procés de teixir, tallar i confeccionar i al quart hi haurà una història de les diferents màquines i l'evolució que ha tingut la moda. L'última de les seccions del museu anirà adreçada a especialistes i historiadors de la tecnologia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.