La coincidència amb les consultes dóna color polític a la diada de Sant Jordi

Els llibreters vaticinen que aquest serà un Sant Jordi literàriament «català i repartit» sense un supervendes destacat

El Gremi de Llibreters de Catalunya preveu facturar aquests dies uns 20 milions d'euros, una xifra semblant a la del 2009. Les vendes que es registren per Sant Jordi representen el 7,6 per cent del volum anual del sector, que suma uns 263 milions d'euros en el global de les 700 llibreries del país. Avui s'instal·laran unes 400 parades de llibres a tot Catalunya, que en molts casos conviuran amb les de roses i amb una àmplia mostra de la societat civil i política, que aprofita la diada per sortir al carrer amb les seves parades, entre les quals destacaran aquest any les que demanaran la participació i el vot favorable a les consultes sobre la independència convocades per a aquest diumenge.

A Girona, la festa literària començarà de bon matí, amb l'esmorzar per a escriptors, editors i llibreters que tindrà lloc a la seu dels serveis territorials de Cultura, convocat per la Delegació del Govern. Aquest any, l'acte es planteja com un reconeixement als editors i editores gironins que «promouen i cuiden la literatura que es fa a les nostres terres». A més, aquest any també començarà en aquest esmorzar la Lectura continuada de l'obra de Josep Pla, que després continuarà a Palafrugell.

D'altra banda, aquest migdia s'inaugurarà també la nova biblioteca municipal de l'Escala, dedicada a la seva escriptora més universal, Víctor Català. A més, a Girona, es podrà visitar a partir de les 10 del matí el nou edifici de la Generalitat, dos mesos abans que entri en funcionament i s'inauguri oficialment. Coincidint amb aquesta jornada de portes obertes, amb visites guiades cada quart d'hora, la Llibreria de la Generalitat tindrà una parada dins del recinte i una altra a la Rambla.

L'enquesta d'Òmnium

R.M

Un total de 2.283 persones han participat en l'enquesta d'Òmnium Cultural d'aquest Sant Jordi. En la iniciativa La llança de Sant Jordi, l'entitat preguntava als internautes quin llibre tenien previst regalar, entre 170 novetats en català. En l'apartat de ficció, els cinc més votats han estat Homes, d'Isabel-Clara Simó; Maletes perdudes, de Jordi Puntí; No hi ha terceres persones, d'Empar Moliner; Se sabrà tot, de Xavier Bosch, i Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís. Pel que fa als títols de no ficció, han sobresortit Arrels nòmades, de Pius Alibek; El viatge al poder de la ment, d'Eduard Punset; Esplendor i glòria de la internacional papanates, de Quim Monzó; La llibertat que necessites, de Francesc Torralba, i Viatge d'anada i tornada, de Gerard Piqué. En l'àmbit infantil i juvenil, els més votats han estat Contes japonesos, d'Anna Gasol i Teresa Blanch; He jugat amb els llops, de Gabriel Janer Manila, i Qui diu la veritat: el cavaller o el drac?, de Montserrat Balada i Eva Sans.

Més venda de roses

J.T. / D.C

Els floristes catalans esperen que aquest any la crisi tampoc es noti per Sant Jordi, i preveuen vendre sis milions de flors, un 10% més que al 2009. Pel que fa als preus, avui les roses tradicionals oscil·laran entre els 4 i els 6 euros, tot i que la quantitat augmenta en funció de l'elaboració, segons Antonio Santiago, vocal del Gremi de Floristes de Catalunya. Un 80% de les roses que es venen per Sant Jordi són vermelles, tot i que fa temps que n'hi ha de diversos colors. Els floristes esperen repetir les bones xifres de l'any passat –5,5 milions de flors– sempre que el temps acompanyi. El gremi de floristes gironins ha fet públics diferents consells per als compradors, com ara que cal fixar-se en la frescor de la flor, que tingui «la tija i el botó ben drets», que el botó (cap de la rosa) estigui un xic obert, que estigui el menys temps possible sense aigua, que es talli uns 5 centímetres de tija abans de posar-la en aigua, que es treguin les fulles que quedin submergides, que es canviï l'aigua sovint i que no es posi la flor al costat de la fruita, perquè s'accelera l'envelliment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.